غریب قریب
برچسپ ها: غریب ، امام ، السلام ، علیه ، هادی ، قریب
نگاهی به زندگی و زمانه امام هادی (ع)
بررسی و تحلیل حیات سیاسی ائمه علیهم السلام، بخشی از تاریخ سیاسی و سیره اهل بیت علیهم السلام است که تحلیل و بررسی آن، ما را به زوایای معارف اهل بیت علیهم السلام و روزگار آنان، بیشتر آشنا کرده، نحوه انجام رسالت امامت و رهبری و راهبری مکتب امامت را به ما می نمایاند. نوع زندگی و موضع گیری های ائمه علیهم السلام، وابسته و تابعی از شرایط و فضای سیاسی، اجتماعی، عقیدتی و مکاتب فکری حاکم بر عصر آنان است.
امام ابوالحسن، علی النقی الهادی علیه السلام، امام دهم شیعیان در 15 ذی الحجه سال 212ق. در مدینه به دنیا آمد. در سال 220ق. و پس از شهادت پدرش (امام جواد علیه السلام)، در سن 8 سالگی، به امامت رسید و پس از 33 سال امامت، در سال 254ق. در شهر سامرا به شهادت رسید.1
وضعیت و اوضاع سیاسی عصر امام هادی علیه السلام
در دوران امامت امام هادی علیه السلام (از سال 220 تا سال 254)، خلفای عباسی زیر به خلافت و قدرت رسیدند:
معتصم (217-227)، واثق (227-232)، متوکل (232-248)، منتصر پسر متوکل (6 ماه)، مستعین (248-252)، معتزّ (252-255).2
به قدرت رسیدن شش خلیفه در مدت 33 سال، نشان از تحولات سیاسی عباسیان در عصر حیات امام هادی علیه السلام دارد. پایان خلافت امویان، تسلط ترکان بر دربار عباسیان، افول قدرت خلیفه، ابتذال اخلاقی و اجتماعی خلفا و دربار، گسترش قیام ها و نهضت های شیعی و علوی و سرکوب وحشیانه آنها، بخشی از ویژگی ها و تحولات سیاسی این دوران محسوب می شود.
قیام ها و نهضت های علویان در این دوره بیش از گذشته رشد داشته، به طوری که در فاصله سال های 219-270ق. در حدود 20 قیام رخ داد که تمام آنها توسط عباسیان و دربار خلافت، سرکوب و خاموش شدند.
فقدان یا ضعف رهبری، فقدان طرح و برنامه صحیح، نابسامانی های سیاسی و اجتماعی، عدم تأیید ائمه علیهم السلام، فقدان اهداف صحیح، احساسی بودن بدون توجه به شعور، تعقل و مدیریت، اختلافات داخلی رهبران و تسلط، قدرت و خشونت دربار خلفای عباسی، از مهم ترین دلایل شکست و زوال این قیام ها و نهضت ها بوده اند.3
امام هادی علیه السلام برای حفظ اساس تشیع و مکتب امامت و ولایت، به تأیید این قیام ها و نهضت ها نپرداخت؛ زیرا این قیام ها و نهضت ها زودگذر و سطحی بودند و اگر امام این قیام ها را تأیید می کرد، بهانه ای به دست خلفای عباسی داده می شد و اساس مکتب تشیع از بین می رفت.
امام هادی علیه السلام در مقابل این قیام ها و نهضت های علنی و نافرجام، به فعالیت های مخفی، سازمانی و تشکیلاتی پرداخت.
متوکل عباسی، یکی از سخت گیرترین خلفای عباسی، منتظر بهانه ای بود تا بر علویان و امام هادی علیه السلام سخت بگیرد و نسبت به آنان خشونت بیشتری اعمال نماید.
در چنین وضعیتی، امام هادی علیه السلام، به مبارزات سری و مخفی روی آورد و شیعیان و علویان را دعوت به پنهان کاری کرد؛ تا از خفقان حاکم بر جامعه، کاسته شود و فرصت مناسبی پدید آید.4
تشکیلات و سازمان وکالت
شرایط بحرانی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی حاکم از طرف خلفای عباسی، شرایطی را برای امامان شیعه به وجود آورد تا به فکر شیوه ای جدید برای برقراری ارتباط با شیعیان بیفتند. این ابزار و روش، همان شبکه ارتباطی وکالت بود که با تعیین نمایندگان و کارگزاران امامان در مناطق مختلف اسلامی سازمان می یافت.
هدف از شبکه ارتباطی وکالت، پاسخ گویی به سؤالات و نیازهای فقهی و عقیدتی، توجیه تحولات سیاسی و نحوه رویارویی با مسائل سیاسی و چگونگی جمع آوری و مصرف خمس، زکات، هدایا و نذورات و سرانجام، هدایت و رهبری شیعیان توسط کارگزاران و نمایندگان امام علیه السلام بود.
امام هادی علیه السلام که در این دوران در سامرا تحت کنترل و نظارت خلیفه قرار داشت، شیوه پدرش، امام جواد علیه السلام را در تعیین کارگزاران و نمایندگان سازمان وکالت، ادامه داد.
وکلا و کارگزاران امام هادی علیه السلام در تشکیلات وکالت، تجربیات ارزشمندی را در شبکه سازی، حفظ شیعیان و رشد و ترقی آنها کسب کرده بودند.
گفته می شود که در تشکیلات وکالت در عصر امام هادی علیه السلام، شیعیان به چهار ناحیه زیر تقسیم شده بودند:
1. ناحیه عراق (بغداد، کوفه، مدائن و...).
2. ناحیه بصره و اهواز.
3. ناحیه قم و همدان.
4. ناحیه حجاز و یمن و مصر.
در هر ناحیه، یک وکیل وجود داشت و این وکیل در هر یک از شهر ها و مناطق تحت نفوذ خویش، کارگزارانی داشت.5 فعالیت های امام و سازمان وکالت و تشکیلات شیعیان، متوکل عباسی را پریشان ساخت. و به همین دلیل، وی امام علیه السلام را از مدینه به سامرا انتقال داد.6
امام علیه السلام در این باره می فرمود: «مرا از مدینه به اکراه به سامرا آوردند».7
امام در سامرا تحت نظر بود. در این دوران، متوکل، برای تحقیر امام هادی علیه السلام، او را احضار و در حضور همگان، جام شراب را به آن حضرت تعارف کرد. امام می فرمود: گوشت و خون من با چنین چیزی آمیخته نشده است؛ مرا معاف دار.8
متوکل که از سخت گیرترین و بی رحم ترین خلفای عباسی بود و در دشمنی با ائمه علیهم السلام و شیعیان، دلی پرکینه داشت، بسیاری از علویان را زندانی و شکنجه کرد و عده ای از آنان را به شهادت رساند.
او زیارت امام حسین علیه السلام را ممنوع اعلام کرد و چون شیعیان و علویان در نهان و آشکار به زیارت می رفتند،
در سال 236ق. دستور داد آرامگاه و قبر سیدالشهدا علیه السلام را ویران کنند و زمین آن را شخم زده، در آن زراعت کنند.9
او ابن سکّیت، یکی از یاران امام جواد و امام هادی علیهماالسلام و از ادیبان و شعرای شیعه را به شهادت رساند.10
فشارهای اقتصادی بر امام هادی علیه السلام و شیعیان
فشار شدید سیاسی به فشار اقتصادی و محرومیت اقتصادی تبدیل شد. به دستور خلفای عباسی، به ویژه متوکل، شیعیان در فشارهای اقتصادی قرار گرفتند. آنان از دستگاه های دولتی اخراج شدند و حقوق و مستمری آنها قطع شد و در شرایط سخت فقر و گرسنگی قرار گرفتند.
متوکل، «فدک» را دوباره مصادره کرد و از این طریق اهل بیت علیهم السلام را در تنگنا قرار داد.11
یکی از ویژگی های عصر امام هادی علیه السلام، مناظرات و مباحثات داغ مکاتب و نحله های کلامی - اعم از معتزله، اشاعره، خوارج، جبریه و سایر گروه ها - و طرح سؤالات و شبهات کلامی بود که امام هادی علیه السلام با تربیت شاگردانی که تعداد آنها را 185 نفر ذکر کرده اند،12 به مقابله با آنان می پرداخت.
بازار داغ مباحثی مثل جبر و اختیار، رؤیت یا عدم رؤیت خداوند، خلق قرآن و...، سبب پیدایش آرا و نظریات بسیاری گردید. امام هادی علیه السلام در این دوران، با بررسی شرایط و بیان شیوه مناظره و تبیین مبانی اعتقادی و فکری و هویتی شیعه، به دفاع از تشیع و مقابله با مکاتب و نحله های انحرافی پرداخت.
مبارزه با غلات، یعنی شیعیانی که درباره مقام امام غلو و زیاده گویی می کردند، بخشی دیگر از مبارزه امام هادی علیه السلام با این انحرافات عقیدتی بود. 13
یکی دیگر از مباحث کلامی این دوران، «بحث حادث یا قدیم بودن قرآن» بود که سبب ایجاد فتنه ای شد که در تاریخ به «فتنه خلق قرآن»، معروف است.
امام هادی علیه السلام درباره این فتنه فرمود: قرآن، کلام خداست؛ همین و در این باره، بیش از این بحث نکنید که گمراه می شوید.
امام در جایی دیگر فرمود: «... به نظر ما، بحث و جدال درباره قرآن [حادث یا قدیم بودن]، بدعتی است که سؤال کننده و جواب دهنده در آن شریکند...».
خالقی، جز خدا نیست و به جز او، همه مخلوقند و قرآن نیز کلام خداست. از پیش خود، اسمی برای آن قرار مده که از گمراهان خواهی گشت.14
شهادت امام
امام هادی با 33 سال امامت و فراز و نشیب های سیاسی، اجتماعی، عقیدتی و فکری و پس از تحمل حبس ها، شکنجه ها، و رنج ها و مشقت های فراوان، سرانجام در زمان «معتز»، خلیفه عباسی، مسموم شد و در سال 254ق. به شهادت رسید و در خانه خویش در سامرا به خاک سپرده شد.15
درباره امام هادی علیه السلام کتاب ها و آثار کمتری نسبت به سایر ائمه علیهم السلام وجود دارد. عبدالجبار الرفاعی در معجم خویش، تعداد آثار مربوط به امام هادی علیه السلام را 79 اثر می داند و این نشان گر غربت و مظلومیت امام هادی علیه السلام است.
پی نوشت ها:
1. شیخ مفید، الارشاد، ص 327.
2. همان.
3. طبرسی، اعلام الوری، ص 327؛ ابن اثیر، الکامل فی التاریخ، ج 7.
4. مجلسی، بحارالانوار، ج 50، ص 176.
5. پیشوایی، سیره پیشوایان، ص 574.
6. مجلسی، بحارالانوار، ج 50، ص 200.
7. شیخ مفید، ارشاد، ص 333.
8. همان، ص 334.
9. ابوالفرج اصفهانی، مقاتل الطالبین، ص 397.
10. خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج 13، ص 289.
11. ابن اثیر، الکامل فی التاریخ، ج 3، ص 511.
12. شیخ طوسی، رجال، ص 409.
13. طوسی، اختیار معرفه الرجال، ص 519.
14. صدوق، التوحید، ص 224
15. شیخ مفید، الارشاد، ص 334.