ژرف اندیشی امام
برچسپ ها: امام ، السلام ، علیه ، هادی ، اندیشی ، ژرف
نویسنده : حشمت الله قنبری
با توجه به این که امام هادی علیه السلام معمولاً تحت نظر و یا در زندان بود، چگونه شیعیان را هدایت می کرد؟
زندگی اهل بیت علیهم السلام و حوادث و رخدادهای دوران ولایت و رهبری آنان، عصاره خلقت است. هیچ حماسه و فاجعه، تدبیر و تقیه و نیز تعلیم و تربیتی همانند روزگار آنان وجود نداشته است. پی بردن به حقایق اهل بیت علیهم السلام، رسالت و شیوه های تبلیغی و براندازی دشمنان راه خدا در عصر ایشان، می تواند جامعه انسانی را از شقاوت و حرمان و جاهلیت برهاند. یکی از حلقه های نورانی خاندان وحی، امام هادی علیه السلام است که به نوعی می توان آن حضرت را بنیان گذار تحولات فکری و فرهنگی دوره ای از زندگی مسلمانان نامید. البته هر کدام از معصومین متناسب با مقتضیات زمان و ظرفیت آمادگی جامعه مسلمانان، نسبت به مدیریت بر تحولات اجتماعی، سیاسی، عقیدتی و تحکیم پایه های فرهنگ دینی، اهتمام داشته اند و حاکمیت های جور و اختناق، هرگز نتوانستند خط اهل بیت علیهم السلام را از حیات جامعه اسلامی، پاک کنند. آنها تحمیل مظلومیت کردند؛ اما هدایت اهل بیت علیهم السلام و عظمت پیروان مکتب اهل بیت علیهم السلام، هیچ گاه مخدوش نشد.
عصر امام هادی علیه السلام و شخصیت والای آن حضرت، ویژگی های خاصی داشت. آن حضرت در نیمه ذی الحجه سال ۲۱۲ق. به دنیا آمد و در هشت سالگی، پس از شهادت پدر بزرگوارش، امام جوادالائمه علیه السلام عهده دار امر امامت شد و تا سال ۲۵۴ق. به مدت سی وسه سال، امامت امت و هدایت مردم را بر عهده داشت و ستم شش طاغوت از خلفای عباسی را تحمل کرد. دوست و دشمن، آن حضرت را به عامل دین، فقیه جامع، امین بزرگ و طیب و تقی، می شناختند.
سازمان وکالت از سوی آن امام معصوم، دارای چنان قوام و استحکامی شد که مجموعه نیازهای فکری، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مسلمانان را تولیت و کفایت می کرد و مراکز با عظمت علمی و حدیثی قم، نجف و مشهد، محصول تدبیر والای امام هادی علیه السلام می باشند.
اگرچه بنی عباس با شعار «الرضا من آل محمد» افکار عمومی امت اسلامی را به استخدام خود در آوردند و با استفاده از ظرفیت دینی، علمی و مدیریتی جهان اسلام از یک سو و بهره برداری از نفرت جامعه مسلمانان نسبت به بنی امیه و بنی مروان از طرف دیگر، شرایط ویژه ای را تحمیل کردند، اما این فریب، ماندگار نشد و به تدریج، با فاصله گرفتن از شعار اولیه، عناصر مؤثر و کارآمد حذف شدند و برخوردهای بی رحمانه متعددی پدید آمد؛ اما آن چه باعث به فراموشی سپرده شدن نحله های انحرافی و در هم کوبیده شدن فتنه ها شد، حضور با عظمت و تدابیر اساسی امام هادی علیه السلام در حوزه های سیاسی، علمی و اعتقادی مسلمانان بود که هر تفرقه ای را به وحدت می رساند.
استحکام سازمان وکالت
اگر چه موضوع نیابت و وکالت از سوی امام معصوم علیه السلام در دوره های پیش نیز وجود داشت، اما در عصر امام هادی علیه السلام این تدبیر ارزنده و مؤثر، به عنوان یک نهاد رسمی و سازمان یافته، از برجستگی های ویژه ای برخوردار شد و نهاد مرجعیت شیعه، به عنوان نهادی راهبردی چنان عظمتی پیدا کرد که به عنوان بی نقص ترین سلسله پس از معصومین علیهم السلام، ضمن ارتباط مأموم با امام، در هم کوبنده بحرانی بود که پیش روی امت اسلامی قرار می گرفت؛ به طوری که حتی زندانی شدن امام علیه السلام نیز باعث نشد که جامعه اسلامی از دسترسی به هدایت ناب اهل بیت علیهم السلام، محروم بماند.
سازمان وکالت در دوره امام هادی علیه السلام دارای چنان قوام و استحکامی شد که مجموعه نیازهای فکری، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مسلمانان را تولیت و کفایت می کرد.
شکست و ائتلاف نحله های انحرافی و شبهه آفرین در مسائل اعتقادی و دفاع از قرآن و احادیث رسالت و امامت و روشن ماندن چراغ هدایت در زندگی بشر، محصول دوراندیشی و تمهید ژرف امام هادی علیه السلام و دیگر ائمه علیهم السلام بوده است.