تاریخ سرخ 17 شهریور
برچسپ ها: شهادت ، شهریور ، 17 شریهور
17 شهریور57 روز تاریخی انقلاب اسلامی ایران
قیام 17 شهریور و کشتار جمعی از مردم به دست مأموران ستم شاهی پهلوی به جمعه سیاه و خونین معروف شد. این قیام در سال 1357 در جریان انقلاب مردمی ایران به وقوع پیوست و تعداد زیادی زن و کودک به خاک و خون کشیده شدند تا درخت تنومند جمهوری اسلامی ایران با خون این عزیزان آبیاری شود و با پیروزی انقلاب، میوه دهد.
جمعهای به رنگ خون
حماسه هفده شهریور یکی از حماسههای است که میتوان از آن به عنوان کانون و مرکز ثقل انقلاب اسلامی نام بُرد. هر مکتب و ایدئولوژی، کانون و مرکز ثقلی دارد و مرکز ثقل و آیین انقلاب اسلامی مبارزه با ظلم و بیعدالتی و شهادت هست و این موضوع در هفده شهریور به وضوح مشاهده شد.
جمهوری اسلامی ایران ثمره خون شهدا
قربانی دادن در راه انقلاب امری اجتناب ناپذیر است، به ویژه انقلابی که برای رضای خدا و نجات مظلومین و نابودی نظام سلطه صورت گیرد. هفده شهریور روزیست که خونهای بسیاری بر زمین ریخت تا درخت تنومند جمهوری اسلامی به بار بشیند. درخت تنومندی که ریشه آن ولایت بود و مردم در حمایت از ولی زمان خود از جان گذشتند تا فرزندان آنها درس عشق و شهادت بیاموزند و به پاس آن همه فداکاری این روز را گرامی بدارند و در پاسداشت خون شهیدان انقلاب بکوشند.
رابطه هفده شهریور و ایام الله
با بررسی کلام معصوم به این نتیجه میرسیم که ایام الله «به معنای روزی است که سلطنت و قدرت خداوند به نحو خاصی، طبق مصلحت و حکمت ظهور میکند و مخلوقات، اعم از انسان و غیر انسان تحت سلطه خدا و مقهور قدرت او قرار میگیرند» [1] به همین خاطر اولیای الهی در زمانهای مختلف ایام الله را یاد آوری میکنند، علی (علیه السلام) میفرماید: «و شما را در روزگارهای گذشته عبرتی است؛ کجایند عمالقه و فرزندانشان؟ کجایند فراعنه و فرزندانشان؟ کجایند مردم شهرهای «رس» که پیغمبران را کشتند و انوار فرستادگان خداوند را خاموش کردند و شیوههای گردنکشان را زنده کردند؟ کجایند کسانی که با لشکرها به هر طرف رفتند و هزاران لشکر را شکست دادند و سپاهها گرد آوردند و شهرها بناکردند؟ » [2] «و به آنچه از تباه شدن مردم روزگارهای پیش دیدید، عبرت بگیرید که بندهای ایشان از هم جدا شده و چشمها و گوش هایشان زایل شده و شرافت و بزرگواری از کفشان رفته و شادیها و خوشگذرانیها از آنها جدا شده است.» [3]
ایام الله در کلام الهی
هفده شهریور روزی است که شهیدان آن را با خون مطهر خود به ایام الله تبدیل کردند. روزی که شهدا با خون خود اسلام و قرآن را زنده کردند و به سخنان ولی زمان خود عاشقانه لبیک گفتند تا نامشان در قاموس یکی از ایام الله انقلاب پر رنگ و مزین شود. خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید «وَ لَقَدْ أَرْسَلْنا مُوسی بِآیاتِنا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَکَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَی النُّورِ وَ ذَکِّرْهُمْ بِأَیَّامِ اللَّهِ إِنَّ فی ذلِکَ لَآیاتٍ لِکُلِّ صَبَّارٍ شَکُورٍ[ابراهیم/ آیه 5] ما موسی را با آیات خود فرستادیم و دستور دادیم، قومت را از ظلمات به نور بیرون آر و «ایّام اللَّه» را به آنان یاد آور در این، نشانههایی است برای هر صبر کننده شکرگزار»
با توجه به آیه فوق سه نکته در اهمیت ایام الله بیان خواهیم کرد:
1- راه نجات مردم از ظلمات، یاد قهر و قدرت خدا نسبت به ستمگران و توجّه به الطاف او نسبت به گذشتگان است. «ذکّرهم بایّام اللَّه»
2- همه ی روزها روز خداست، امّا روز تجلّی قدرت خداوند حساب دیگری دارد، تجلّی قدرت او در قهر بر کفّار و تجلّی لطف او بر مؤمنین «ایّام اللَّه»
3- هرگونه جشن یا سوگواری و مراسم ویژهای که بزرگداشت ایام اللَّه باشد جایز است. «ذکّرهم بایّام اللَّه» (بر خلاف نظر فرقهی منحرف وهّابیّت)
کلام آخر
هفدهم شهریور جزو یکی محدود زمانهای است که ایام الله محسوب میشود، این روز ویژگی و خصوصیتی دارد که در روزهای دیگر چنین نبوده، آن چه مسلم است این که در هفدهم شهریور عظمت خداوند و عزتش بیشتر نمایان گشته و آیهای از آیات در آنها رخ داده که موجب پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی شده است.
منابع:
[1] بحارالانوار، انتشارات مؤسسه الوفاء، بیروت، جلد 2، صفحه 15. شرح نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، جلد 17، صفحه 31. منهاج البراعة، انتشارات مکتبة الاسلامیة، جلد 14، صفحه 255
[2] شرح نهج البلاغه فیض، خطبه 181، صفحه 594
[3] همان، خطبه 160، صفحه 515