امام زین العابدین، (ع) ودعا به عنوان تعیین استراتژی سبک زندگی
برچسپ ها: اسلام
دکتر محمد رضوی راد
” ماهیت و فلسفه دعا!”
انسان ها ، با هر مرام و عقیده ای ، هر یک به سبک و زبانِ خاص خود چشم به سوی آسمان آرزوهایشان می دوزند ، تحقق مطالباتشان را در سرزمین رویاهای خود جستجو ، و پدیده ای بنام ” دعا ” رو تجربه می کنند.
دعا و نیایش یک نیاز و کنش طبیعی در انسان است. خیلی خوب هم هست . خیلی زیباست . با دعا کردن احساس خوبی پیدا می کنیم ، قدری امیدوار می شویم ، چشم به فرداهای بهتر می دوزیم و آرامش نسبی پیدا می کنیم .
در فرهنگ و اندیشه دینی دعا چونان خیلی از مفاهیم و آموزه های دینی دیگر مفهوم ، معنا و فلسفه خاص خودش را دارد. اگر بد یا نادرست فهم و تصور شود کارکرد آن هم بد می شود . و در مقابل اگر درست و سازنده فهم شود ، نقش سازنده ای را در زندگی ما ایفا خواهد کرد.
نباید فراموش کرد که :
ماهیت دعا فعلی است، نه قولی و حرفی .
یعنی باید بذر آرزوهای ما از آستین اراده و همت خود ما جوانه بزند ، شکوفه بدهد و به گل و ثمر بنشید. دعا دعوت به همراهی و پشتیبانی اراده الهی با تلاش مااست، و بی تردید اراده خداوند همراه دستانِ بکار است نه بیکار.
دعا ماهیتی کیفی دارد نه کمی.
گرچه پای ادعیه ماثوره نشستن و حجم قابل توجهی از ادعیه را صبح و شام خواندن خوب است ، اما نباید فراموش کرد که گره خوردن با معانی عمیق ادعیه و پیدا کردن راهکارهای عملی خروج از گرفتاری ها مهم است و نه دور دور کردن صرف.!
دعا تعیین استراتژی سبک زندگی است.
وقتی خواسته ها و آرزوهایمان را با خدا در میان می گذاریم ، یعنی خدایا ما می خواهیم اینگونه باشیم و این سبکی زندگی کنیم ، خوب چرا نه ؟ باید همان سبک زندگی رویایی را آغاز کنیم و مطمئن باشیم که خداوند هم با آرزوهای خوب ما همراه است.
دعا نقشه راه است.
پس باید راه افتاد.
پرده برداری از نقشه جامع آرزوها و مطالبات مشروع و معقول است. باید آن نقشه را پیاده کرد و جامه عمل پوشاند، نه آنکه روی دیوار آرزوهای یکجانبه و بدون پشتوانه آویزون کرد و حسرتش را خورد.!
خداوند از خدایی در حق بندگانش کم نمی گذارد، و تکلیف خود را بخوبی میداند . دعا روشن کردن تکلیف خودمان است نه تکلیف خدا.
و بالاخره،
دعا رمز و اعلام شروع کار است
دعوت به کار است نه خود کار!
اول کار است نه پایان آن !
دعا اگر بد فهمیده شود ، سر از نشستن ، دست رو دست گذاشتن و چشم به فرداهای ناشناخته دوختن در می آورد ، و اگر درست فهم شود سر از حرکت و تلاش و نوازش چشمان آرزو با شکوفه های به بار نشسته همت بلند وخداپسندانه در می آورد.
قُلْ ما يَعْبَؤُا بِكُمْ رَبِّي لَوْ لا دُعاؤُكُمْ فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ لِزاماً.
اگر شما در راستای تحقق آرزوهایتان قدم بر ندارید ، خداوند شما را همراهی نخواهد کرد، و از آنجا که در آنچه بر زبان آوردید صادق نبودید ، گرفتارِ بی عملی و بی نتیجگی شدید.