غدیر و تعهدات حاکمان اسلامی

برچسپ ها: غدیر ، تعهدات ، تعدات

Print Friendly and PDF

غدیر و تعهدات حاکمان اسلامی

عبدالرحیم اباذری

1 – مردم سالاری دینی 

وقتی پیامبرگرامی اسلام ( ص) از جانب خدای متعال برای رهبری امت اسلامی مبعوث شد و حکومت اسلامی تشکیل داد. حکومت آن حضرت برغم دوران جاهلیت ، کاملا بر اساس مردم سالاری دینی بود. آن حضرت در تمام مراحل حساس سیاسی و اجتماعی  با مردم مشورت می کرد و از رای آنها جویا می شد. چنانکه در آخر عمر هنگام بازگشت از سفر زیارتی مکه در منطقه غدیر و در اجتماعی که اغلب سران عشایر ، قبائل و نمایندگان مردم حضور داشتند ، امیر مؤمنان علی ( ع) را به  جانشینی خود برگزید و از آنها  نظر خواست و آنها نیز با اختیار و انتخاب خویش به جانشینی آن حضرت رای دادند و با او بیعت کردند. اگر چه بعد از رحلت پیامبر بنا به دسایسی  رای مردم تغییر یافت اما آن حضرت هرگز خود را بر مردم تحمیل نکرد و 25 سال انزوا و خانه نشینی را تحمل نمود تا این که دوباره به سراغش آمدند و در نهایت امام  با درخواست و اصرار اقشار مختلف مردم ، حکومت را پذیرفت.  این ماجرا به روشنی نشان می دهد که در اسلام حاکمیت بر مردم در عین آسمانی  و انتصابی بودن ، زمینی  و انتخابی است  و حاکم با این که از سوی خدای سبحان منصوب می شود ، اما بدون رضایت ، تمکین ، رای و بیعت مردم نمی تواند وجود خارجی مطلوب  داشته باشد. 

2 - اجرای عدالت

امام علی علیه السلام از همان روز نخست  وقتی با اصرار مردم بر مسند حکومت نشست اولویت برنامه های خود را رسیدگی به بهبود وضعیت فساد اقتصادی  و فاصله طبقاتی که در حاکمیت های قبلی  پدید آمده بود قرار داد. آن حضرت  روز دوم ریاست  در یک سخنرانی تاریخی  سیاست‌های خود را ‌ بدون  رودرواسی و خیلی آشکار بیان داشته و ‌فرمود: در مدیریت و مسئولیت من همه ‌ی حقوق‌ها و درآمدهای نامشروعِ  زورمندان و ثروتمندان قطع می‌شود و همه‌ ی آنچه را که به ناحق حاکمان پیشین به اعوان ،  انصار و کارگزاران خویش دادند را پس می گیرد و به بیت‌المال  باز می گرداند  تا به دست صاحبان اصلی  برساند ؛ حتی اگر این اموال جزو مِهریه  زنانشان باشد. بعد تأکید می کند:  تمام مردم  در برخورداری از بیت‌المال برابرند  و هیچ امتیاز و تفاوتی  بین مهاجر ،  انصار و سایرین  به سبب سوابق و کارهایی که  در زمان پیغمبر برای اسلام کردند وجود ندارد  و عموم مردم ، چه عرب، چه عجم ، چه مهاجر  و چه انصار باشند، حقوق مساوی دریافت خواهند کرد.  این در حالی بود که بسیاری از مردم حقی در بیت‌‌المال نداشتند و یا بسیار اندک داشتند و تبعیض ،  ناعدالتی و فاصله طبقاتی در میان مردم به اوج رسیده بود.


3 – رسیدگی به امور معیشتی و رفاه مردم.

از همین فرمایشات و خطبه ها استفاده می شود آن امام همام ، اهتمام ویژه ای به بهبود وضعیت معیشتی و تأمین رفاه معقول توده مردم داشت ، چرا که وقتی فاصله طبقاتی و تبعیض ها  از میان رفت ، طبیعی است که خود به خود عدالت در جامعه فرا گیر شده  و همه مردم به حقوق خویش براحتی دست رسی خواهند داشت. علاوه از سیره عملی و سلوک آن حضرت نیز بر می آید که چقدر در این وادی تلاش و تکاپو داشت. 
از مجموع  سیره ، خطبه های آن حضرت و بیانات سایر امامان معصوم علیهم السلام که به مناسبت سالروز غدیر فرمودند ، موارد زیر بیشتر از همه به چشم می آید: 

الف: افطاری و اطعام دادن به مردم. 

ب: احسان ، نیکی و کمک مالی به یکدیگر.

ج: برابر قرار دادن  کنیزان و غلامان با خود.

د: تقبل هزینه مستمندان و فقرا ، توسط ثروتمندان.

ه: قرض الحسنه دادن به نیازمندان. 

در بعضی روایت اطعام و افطار یک نفر در روز غدیر معادل اطعام هزار هزار پیغمبر ، صدیق و شهید معرفی شده است یا کمک یک درهم به نیازمندی برابر دویست درهم نزد خدای متعال ارزش دارد.

از همه اینها می شود استفاده کرد که یکی از پیام ها و فلسفه های وجودی غدیر ، همانا تأمین نیازهای معیشتی توده مردم و ایجاد رفاه حداقلی برای جوانان است ، مضافا به این که اگر بخواهیم از نگاه حکومتی به این مجموعه حدیثی نظر افکنیم به راحتی می توانیم دریابیم مسئولیت حاکمان اسلامی در قبال حقوق مردم  که به نام  تبعیت از صاحب غدیر به حاکمیت دست یافتند بسیار سنگین است و لازم است در جهت جلب رضایت و تأمین معیشت و رفاه حداقلی توده مردم تلاش کنند. اگر این نگاه را قبول کنیم  ، دیگر « اطعام الطعام »  به معنای یک بشقاب قیمه یا قورمه سبزی پلو با یک بسته نوشابه ، ماست و سالاد آنچنانی نخواهد بود ، بلکه  منظور تأمین زندگی و رفاه معقول توده مردم از تولد تا گور است.

حال سوال این است مسئولان و کارگزاران  نظام جمهوری اسلامی در ادعای خود در سه محور فوق ، تا چه اندازه صادق و موفق بودند؟ آیا هیچ فکر می کنند که بخش عمده ای از نارضایتی ها ، اعتراضات و لجبازی های اخیر جوانان  از ناحیه کوتاهی و فاصله گرفتن از فرهنگ غدیر باشد؟
14 تیر 1402

اشتراک گذاری


مطالب مرتبط

اشعار زیبا در مورد عید غدیر خم

مرا غدیر نه برکه، که بیکران دریاست علی نه فاتح خیبر،که فاتح دلهاست

اعمال غدیر

عید غدیرخم، با نصب امیرالمؤمنین حضرت امام علی (علیه السلام) به ولایت و امامت روز تکمیل دین اسلام و بزرگترین عید اسلامی است. قرآن کریم یک تعبیر دقیق و خیلی عمیقی راجع به غدیر فرموده است

شعر غدیر

صدای کیست چنین دلپذیر می‌آید کدام چشمه به این گرمسیر می‌آید

غدیر در منابع اهل سنت

حديث غدير به حدي متواتر است كه هیچ کسی نمي‌تواند در صدورش تشکیک كند.( غزالي، ابوحامد؛ سرّالعالمين و كشف ما في الدارين، مكتبة ثقافة الدينية في النجف الاشرف، چاپ دوم 1385، ص 21.) آنقدر نقل شده كه به جرأت مي‌توان گفت؛ هيچ حادثه تاريخي در اسلام به اين حدّ از تواتر نرسيده است. علامه اميني حدود يكصد و ده نفر از صحابه را نام مي‌برد كه اين حديث را نقل كرده‌اند.( الغدير، ج صفر، ص 161) افرادی مثل؛ اميرالمؤمنين علي (عليه‌السّلام)، فاطمه زهرا(علیها السلام) ، امام حسن (عليه‌السّلام) و امام حسين (عليه‌السّلام)، سلمان فارسي، مقداد،اسماء بنت عميس، ام هاني، جابر بن عبدالله انصاري، ابوبكر بن ابي‌قُحافه، عمر بن خطّاب، عثمان بن عفان، اسامه بن زيد، ابوهريره، اُبيّ بن كعب، عايشه، عمر و بن عاص و ...

امام هادی(ع)وجلوه های غدیر

و لقد انزل الله تعالی فیک من قبل و هم کارهون.... انماولیکم الله و رسوله و الذین آمنوا الذین یقیمون الصلاه و یوتون الزکاه و هم راکعون.

حدیث غدیر، ولایت یا محبت؟

پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله در طول دوران رسالت، پیوسته به موضوع جانشینی بعد از خود اشاره کرده و به صورت مکرر آن را امری مربوط به خدا دانسته است.

متن کامل خطبه غدیر خم با ترجمه فارسی

ستایش خدای را سزاست که در یگانگی اش بلند مرتبه و در تنهایی اش به آفریدگان نزدیک است؛ سلطنتش پرجلال و در ارکان آفرینش اش بزرگ است. بی آنکه مکان گیرد و جابه جا شود، بر همه چیز احاطه دارد و بر تمامی آفریدگان به قدرت و برهان خود چیره است.

از عید خون تا عید خدا

عید خون همان «عید اضحی»، به معنی قربانی کردن است. در سرزمین مِنی با قربانی گوسفند، «مَنْ» به «ما» تبدیل می شود؛ زیرا فلسفه عمل حج گذار و قربانی کننده این است که او با تمسک به حقیقت «ورع» گلوی دیوِ طمع را می برد

از عید خون تا عید خدا

عید خون همان «عید اضحی»، به معنی قربانی کردن است.

بزرگترین عید اسلامی

اللهم فکما جعلته عیدک الاکبر و سمیته فی السماء یوم العهد المعهود و فی الارض یوم المیثاق الماخوذ و الجمع المسؤول (1) صل علی محمد و آل محمد و اقرر به عیوننا.

حدیث غدیر، ولایت یا محبت؟

پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله در طول دوران رسالت، پیوسته به موضوع جانشینی بعد از خود اشاره کرده و به صورت مکرر آن را امری مربوط به خدا دانسته است.

از عید خون تا عید خدا

عید خون همان «عید اضحی»، به معنی قربانی کردن است. در سرزمین مِنی با قربانی گوسفند، «مَنْ» به «ما» تبدیل می شود؛

غدیر از نگاه چهارده خورشید

اساس مذهب تشیع بر دو حدیث پایه گذاری شده است: یکی حدیث ثقلین (1) ، که پیامبراکرم(ص) در کمتر از نود روز در چهار مکان آن را به مردم گوشزد کرد; دیگری حدیث غدیر. می توان گفت حدیث دوم مکمل حدیث اول است.

فضیلت و اعمال روز مباهله

روز بیست وچهارم ذیحجه بنابر اشهر روزی است که رسول خدا صلی اللّه علیه و آله با نصارای نجران مباهله کرد، و پیش از مباهله عبا بر دوش مبارک گرفت، و حضرت امیر المؤمنین و فاطمه و حسن و حسین علیهم السّلام را زیر عبا جا داد

سیمای امیرالمؤمنین علی(ع) در خطابه غدیر

در آن دوران که اعراب جاهلی شبه جزیره عربستان در تاریکی و ظلمت محض به پرستش بت ها مشغول بودند و جنگ و خون ریزی بین قبایل همه جا را فرا گرفته بود، خداوند کاملترین دین را به دست خاتم رسولان و پیامبر رحمت بر مردم عرضه داشت

امام هادی(ع)وجلوه های غدیر

و لقد انزل الله تعالی فیک من قبل و هم کارهون.... انماولیکم الله و رسوله و الذین آمنوا الذین یقیمون الصلاه و یوتون الزکاه و هم راکعون.

«غدیر» بزرگترین عید اسلامی

شاید برخی گمان کنند که عید غدیر تنها اختصاص به شیعیان دارد و در کلمات پیامبر اکرم، صلی الله علیه وآله، اشاره ای به لزوم بزرگداشت آن نشده است. اما باید گفت که عید غدیر نیز چون عید فطر و قربان از اعیاد اسلامی، بلکه از بزرگترین اعیاد است

جرعه نوشان غدیر

یعنی حیدرو برای پیشگیری از هر التقاط و اشتباهی دست جانشین خود را

واقعه غدیر و خلافت امیرالمومنین علیه السلام

حدیثی که بیش از ده نفر از صحابه آن را نقل کرده باشند، « متواتر » نامیده می شود و احادیث متواتر، مورد قبول هستند. چون احتمال اشتباه یا دروغ یا همدستی در بیش از ده مسیر حدیثی، تقریباً ممتنع است. لذا در منابع محکم حدیثی شیعه از کتب اربعه ( کافی، من لا یحضره الفقیه، تهذیب، استبصار ) گرفته تا کتب متأخر ( وسایل الشیعه و بحار الانوار و. .. ) اسناد و مدارک خطبه ی پیامبر در غدیر آمده است.

آینه داران غدیر

شواهد موجود در کتب تاریخی گویای این حقیقت است که پیامبر اکرم(ص) از آغاز رسالت با رویکرد عمده زنان به آیین توحیدی روبرو شد. اولین پذیرنده اسلام (خدیجه)، (1) اولین شهیده (سمیه) (2) و بانوانی که از سابقین و مهاجران شمرده می شدند (3) نمونه روشنی از مشارکت زنان در عرصه های اجتماعی را به نمایش می گذارند.

اولین مخالف غدیر

هنگامی که رسول خدا ص علی ع را در روز" غدیر خم" به خلافت منصوب فرمود و درباره او گفت: من کنت مولاه فعلی مولاه" هر کس من مولی و ولی او هستم علی مولی و ولی او است"

غدیر، فراموشی یا انکار؟

چرا مردمی که در صدر اسلام، در جمع و حفظ قرآن، این قدر اهتمام داشتند، حادثه غدیر خم را به راحتی فراموش کردند؟

اولین مخالف غدیر

اولین مخالف غدیر که بود؟

امام هادی(ع)وجلوه های غدیر

و لقد انزل الله تعالی فیک من قبل و هم کارهون.... انماولیکم الله و رسوله و الذین آمنوا الذین یقیمون الصلاه و یوتون الزکاه و هم راکعون.

غدیر در دعاها و زیارات

آرزوی هر شیعه است که ای کاش زمان به عقب برمی گشت و در غدیر حاضر بود و با مولایش دست بیعت می داد و به آنحضرت تبریک می گفت.ای کاش امیر المؤمنین علیه السلام اکنون زنده بود

تبریک و تهنیت گویی در روز غدیر

رئوز غدیر روز مبارکی است. در جامع الاخبار آمده است: «اصحاب رسول خدا صلی الله علیه و آله نزد امیرالمؤمنین آمدند و ولایتش را تبریک گفتند و اولین کسی که به وی تبریک گفت، عمر بن خطاب بود که گفت: ای علی، مولای من، و مولای هر مرد و زن مؤمنی گردیدی.

تعداد شاهدان غدیر چه قدر بوده؟

ابن شهرآشوب در کتاب مناقب خبر غیرمتعارفی را به صورت مرسل از امام علیه السلام چنین نقل کرده است: «پیامبراکرم در روز غدیر در میان هزار و سیصد مرد برخاست.»

جغرافیای غدیرکجاست؟

ائمه علیهم السلام به اصحابشان سفارش اکید می فرمودند که از زیارت مسجد غدیر غفلت نکنند. امام حسین علیه السلام در مسیر مکه به کربلا توقفی در غدیر داشتند. امام باقر و امام صادق علیهماالسلام به مسجد غدیر آمدند و جای جایِ مراسم غدیر را برای اصحابشان تشریح کردند.

غدیر از نگاه چهارده خورشید

اساس مذهب تشیع بر دو حدیث پایه گذاری شده است: یکی حدیث ثقلین (1) ، که پیامبراکرم(ص) در کمتر از نود روز در چهار مکان آن را به مردم گوشزد کرد; دیگری حدیث غدیر. می توان گفت حدیث دوم مکمل حدیث اول است.

و اوست امام و راهنمای آشکار...

نیست معبودی جز او که دستورم داده و اعلام کرده که «اگر در ابلاغ آن چه اینک بر تو فرو فرستاده ام، کوتاهی کنی، در حقیقت، به هیچ یک از وظایف رسالت و ابلاغ من، عمل نکرده ای» و هم او - تبارک و تعالی - حفظ و نگه داری مرا در برابر مخالفان، تعهد و تضمین کرده و او مرا کفایت کننده ای بزرگوار است. اینک، این است آن پیام که بر من نازل فرموده است: «بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیم، یا أیُّها الرَّسولُ بَلِغ ما أنزلَ إلَیکَ مِن ربک و إِن لَم تَفعَل فَما بَلَّغتَ رِسالَتَک وَاللهُ یَعصِمُکَ مِنَ الناسِ».1

غدیر و هویت شیعی; پاسخ به 4 پرسش درباره غدیر

برخی معتقدند که آن چه پیامبر در غدیر فرمود، یک توصیه بوده است و نه الزام؛ آیا چنین برداشتی صحیح است؟ تفسیر داستان غدیر و حدیث ولایت و امامت، به این که توصیه و یا نظریه شخصی پیامبر صلی الله علیه وآله بوده است، هیچ سابقه ای در میان علمای شیعه نداشته و هیچ زمانی - جز در این اواخر که برخی نظریه کاندیداتوری امام علی علیه السلام را توسط رسول خدا صلی الله علیه وآله مطرح کردند - چنین دیدگاهی مطرح نشده است.

جرعه نوشان غدیر

انبوه سرتراشیدگان از حج باز گشته، چون رودی خروشان در راه بودند. اشتران، در گرمای شدید، بار بر دوش، راه می پیمودند. زائران سیه چرده، با قلبهایی مالا مال از ایمان، افسار کشان می رفتند.