یازدهمین شمشاد ولایت (میلاد امام حسن عسکری علیه السلام )

برچسپ ها: ولادت ، امامت ، امام حسن عسکری

Print Friendly and PDF

شادباش

دومین ربیع از سال 232 هجری می گذشت که مدینه غرق در شور و شوق، تولد شادی گستر سیزدهمین معصوم و شکوفایی یازدهمین گل شاخسار طوبی را جشن گرفت. پروردگار متعال با اهدای مولودی معظم به هادی، انوار هدایت را فروغ دیگری بخشید و ظهور مهدی عدل گستر را تمهیدی مبارک شد.

با تولد امام حسن عسکری علیه السلام گستره آفاق امامت و ولایت با ستاره درخشان دیگری آذین یافت و چشم هستی به تولد پیشوای دیگری از نسل رهبران عرشی روشن شد.

میلاد مبارک این راهبر اندیشه انسانی، خورشید پرفروغ فضیلت و دانش، معلم بزرگ انسانیت حضرت امام حسن عسکری علیه السلام را بر ره روان نور و تشنگان زلال معارف الاهی تبریک می گوییم.

شمشاد ولایت

ای ره نمای والای انسان، ای مولود معظم هادی علیه السلام ، تو مهدی(عج) را به هستی اهدا کردی، تو گنج هایی از گوهر علم و ایمان را به روی بشر گشودی. ای سلاله نبوی، ای ستاره علوی، ای اقیانوس فاطمی، بلندای والای اندیشه ات بت های «شک»، «تجسم»، «غلو» و «کفر» را به زیر افکند و تفکر ناب تشیع را به اوج عظمت رساند. تو هویت اصیل ایمانیان را نمایاندی و رخسار تفقه را از غبار دسیسه های اغیار زدودی. روایت عشق و تعبد از کلام شیوای تو می تراود.

ای پدر قیام، فرزند جهاد، ما خواهان آنیم که با دعای زیبای خویش از ساحت قدس الهی، تعجیل ظهور فرزندت مهدی موعود را بخواهی.

دودمان تابان

امام حسن عسکری علیه السلام ریشه در خاندان نبوت دارد؛ خاندانی که خداوند به وسیله آن ها انسان را بر دیگر مخلوقات هستی برتری بخشید و از حضیض ذلت به اوج عظمت رساند و به رهایی و کمال رهنمون شد. دودمان امام در فضیلت و بزرگی، برترین خاندان هاست، نسبی که تابش خورشید و فروغ سپیده آن را فراگرفته است. سلسله ای که مشمول رحمت ویژه الهی است و از هر رجس و پلیدی پاک، خاندانی که پناه گاه و کشتی نجات مردمانند. به راستی که در دنیا گرامی تر و برتر از این دودمان هرگز وجود نداشته و نخواهد داشت.

مادر

مادر بزرگوار حضرت امام حسن عسکری علیه السلام پاک ترین، پارساترین و والاترین بانوی زمان خود بودند. راویان، ایشان را از بانوان عارفه و صالح برشمرده اند. امام هادی علیه السلام با درودی عطرآگین همسر خود را می ستایند و منزلت والای ایشان را چنین یاد می کنند: «سلیل ـ نام ایشان است ـ دور از هر آفت پلیدی و آلودگی است.»

مورخان نام آن بانو را «سوسن» یا «حدیثه» نیز گفته اند.

مجتبی و عسکری

در بررسی نام های امامان معصوم علیهم السلام به نکاتی بس دل پذیر دست می یازیم. «علی»، نام چهار امام بود، سه امام، «محمد» و سه امام «جعفر، موسی و حسین» نام داشتند. امام مجتبی علیه السلام و امام عسکری علیه السلام نیز «حسن» نام داشتند. این دو حسن، در نام پدر نیز مشترک بودند، افزون بر این که در زندگی این دو امام بزرگوار می توان اشتراکات دیگری نیز یافت. سیره و رفتار این دو بزرگوار زمینه ساز دو قیام شد که نهضت حسینی پس از مسمومیت امام مجتبی علیه السلام تحقق یافت و قیام حضرت مهدی(عج) در آینده تحقق می یابد. امام حسن مجتبی علیه السلام در حکومت جور معاویه خون دل خورد و به وظیفه عمل کرد، امام عسکری نیز استبداد خلفای عباسی را پیش رو داشت.

ابن الرضا

سه امام پس از حضرت علی بن موسی علیه السلام رابه «ابن الرضا» لقب و شهرت داده اند.

در دستگاه حکومت عباسی نیز از امام جواد، امام هادی و امام عسکری علیهم السلام با واژه ابن الرضا یاد می شد. این نام گذاری از دو جهت قابل تأمل است؛ یکی آن که وقتی امام رضا علیه السلام به ولایت عهدی رسید، نام امام در خطبه نماز جمعه و سکه رسمی کشور و مکاتبات حکومتی عنوان می شدو برای فرزندان ایشان نیز این عنوان حفظ شد و رسمیت یافت. هم چنین می توان گفت استبداد عباسی که قصد مخدوش کردن چهره و سیمای معنوی و روحانی این سه امام را داشت تلاش می کرد تا عنوان «ابن رسول الله» درباره این بزرگواران به کار نرود و در عرف مردم و تاریخ آن زمان بگویند که اینان همان یادگاران ولایت عهدی هستند نه فرزندان رسول گرامی اسلام و بدین گونه حریم و حرمت خاندان رسالت را خدشه دار سازند؛ البته سیره و کردار این امامان بزرگوار سبب شود تا پندارهای باطل خودکامگان عباسی هیچ گاه رنگ موفقیت نگیرد.

القاب

القاب وجود مقدس امام حسن عسکری علیه السلام آیینه صفات والا و نشان شکوه بلند مقام ایشان است. برخی از این القاب عبارتند:

1. خالص؛ چرا که آن امام از هر آلایش و پلیدی مبرا بود.

2. هادی؛آن امام نماد هدایت و نشان راه یابی در صراط مستقیم بود.

3. زکی؛ ایشان شریف ترین عالمیان و پاک نهادترین انسان روزگار خود بودند.

4. صامت؛ ایشان خاموش بودند و جز به یاد خداوتعلیم و حکمت گویی لب نمی گشودند.

5. خاص؛ پروردگار متعال ایشان را با فضایل و اجابت دعا، ویژه و خاص خود گردانیده بود.

6. سراج؛ چرا که آن امام چونان چراغی راه گشا در تاریکی ها، مردم را به پارسایی ره نما بودند.

7. تقی؛ بدان علت که ایشان پرهیزکارترین انسان عصر خود بود.

غذا

امام حسن عسکری علیه السلام چونان همه پارسیان راستین، تن را تنها در رسیدن به هدف ارج می نهاد و در برآوردن حاجت نفس به شیوه همه دنیا گریزان ره یافته فقط به قدر نیاز و گاه به کم ترین اندازه بسنده می کرد. آن حضرت کم غذا بود. همه گاه مقداری از سهم غذای خود را به دیگران می بخشید. در غذا تکلفی نداشت و از اندکی یا سادگی آن گلایه نمی کرد. مقدار غذا اگرچه کم بود ولی امام آن را با لبخند خویش غنی و پر محتوا می ساخت. هرگز دیده نشد که امام عسکری از دو نوع غذا تناول کند و این شیوه را نمی پسندید. آن حضرت اصرار داشت که قبل از سیری کامل دست از غذا بکشد. برای تهیه غذای روزانه، طرح وبرنامه ای نداشت و به هرچه برایش آماده می کردند اکتفا نمود و خدای را بر آن نعمت سپاس می گفت.

لباس

امامان معصوم علیه السلام به دلیل عنایت به ارزش های دینی و هم دلی با مردمان تهیدست، پیوسته لباسی ساده بر تن می کردند و از هرچه شاخصه تجمل و تفاخر بود، پرهیز داشتند؛ ولی گاه ساده پوشی گواه خودنمایی و فریب افکار عمومی تلقی می شد و یا وسیله ای برای بخل و ثروت اندوزی؛ از این رو گاه امامان در مواجهه با چنین برداشتی ناچار به رعایت ظواهر می شوند. «کامل بن ابراهیم» که از شاگردان حضرت امام حسن عسکری علیه السلام است می گوید: «روزی برای پرسش برخی سوالات به نزد آن حضرت رفتم. امام را در لباس هایی نرم و لطیف وزیبا دیدم. در دل گفتم: حجت خدا را بنگر که خود لباس هایی نرم و زیبا می پوشد، اما مردم را به مساوات در برابر مردمان و با برادران دینی دعوت می کند! امام که از خطوط ذهنی من آگاه شد، تبسمی کرد و آن گاه آستین خود را بالا زد و لباس های زیرین خود را به من نشان داد؛ لباس هایی زبر و خشن بود. آن گاه امام به من فرمود: این لباس را برای خدا، وآن لباس را برای شما و حفظ و عزت و غنا پوشیده ام.»

عظمتی الهی

اهل بیت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و فرزندان صالح آن حضرت، به دلیل اتصال به سرچشمه زلال وحی و هم چنین بهره مندی از ایمان و عمل راستین از عظمت و شکوهی الهی و تحسین برانگیز برخوردارند. شیخ طوسی به نقل از خادم امام عسکری علیه السلام در این باره آورده است: «در روزهایی که حضرت را به اجبار به سمت دارالخلافه می بردند، جمعیت زیادی از مردم حضور می یافتند و مسیر آن حضرت مملو از چهارپایان و داد و فریاد آنان می شد، به گونه ای که جای راه رفتن برای کسی باقی نمی ماند؛ اما آن گاه که امام وارد می شد، به یک باره همهمه ها و صداها فرو می نشست و شیهه اسبان و بانگ چارپایان آرام می گرفت. بدین ترتیب راه باز می شد و نیازی نبود که امام را نگاه دارند. وقتی نیز که امام قصد خارج شدن داشت و دربانان فریاد می زدند که مرکب ابومحمد را بیاورید. یک بار دیگر فریاد مردم و شیهه اسبان فرو می نشست تا آن که حضرت سوار می شد و رهسپار منزل می گردید.»

مروارید فضیلت ها


شکوه عظمت و بلندای بی مانند وجود والای امام عسکری علیه السلام تحسین همه ژرف اندیشان و شگرفی همه عالمان حقیقت جو را برانگیخته است. «علی بن محمد مالکی» مشهور به «ابن صبّاغ» که از دانشمندان بزرگ اسلامی است. امام عسکری علیه السلام را این چنین می ستاید: «اگر فضایل و ارزش ها را فروختنی و فروشنده ای بود، او یک تنه خریدار بود. یکتاو یگانه عصر خود بود و کسی را یارای برابری با او نبود. اگر بزرگان زمان قصیده و شعری بلند باشند، او شاه بیت آن قصیده است واگر آنان چونان گوهرهای گردن آویزی باشند، او درّ یتیم و مروارید یکتای میانه آن به شمار می رود. او بر مرکب دانش نشسته و گره ها و مشکلات آن را یکایک می گشاید. با نظر صایب خود حقایق را آشکار می کند و با اندیشه نیرومند و دشواریاب، دقایق فکر را عیان می سازد.»

راز تبسم امام

یونس نقاش، از یاوران امام بود و از خدمت گزاران ایشان. روزی هراسان به نزد امام آمد و گفت: «مولای من! خانواده ام را به شما می سپارم، تصمیم گرفته ام که از این شهر کوچ کنم.» امام در حالی که تبسمی بر لب داشت فرمود: برای چه یونس؟» معلوم شد که از سوی یکی از والیان حکومت، انگشتری گران بها برای یونس فرستاده شده، تا آن را حکاکی کند. در هنگام کار، نگین دو نیم شده است. وعده تحویل فرداست و کیفر شکستن انگشتر، هزار تازیانه یا کشتن.

اما حضرت با همان تبسم پیشین رو به یونس فرمود: «به نزدش برو، گزندی به تو نخواهد رسید.»

یونس، به سخن امام ایمان داشت؛ اما راز لبخند ایشان را نمی فهمید. فردا صبح یونس شادمان به نزد امام برگشت، همسران والی بر سر تملک انگشتر به ستیز پرداخته بودند و والی خواسته بود که یونس انگشتر را به دو نیم کند تا از دعوای میان همسران رهایی یابد. حالا یونس نیز راز تبسم امام حسن عسکری علیه السلام را می دانست.

نگین با انگشتر

«ابوهاشم جعفری» ـ که از دوست داران امام یازدهم بوده است ـ روایت می کند که روزی به خدمت امام حسن عسکری علیه السلام شتافتم. در راه با خود اندیشیدم که از آن حضرت نگینی طلب کنم تا برای تبرک در انگشتری به کار ببرم و همیشه همراه خود داشته باشم. چون به خدمت آن حضرت رسیدم و به صحبت با ایشان مشغول شدم، درخواست نگین را فراموش کردم. هنگامی که خواستم از مجلس آن حضرت بیرون بیایم، امام، انگشتری مبارک خود را بیرون آورده و به من داد و فرمود: «تو نگینی خواستی من انگشتر به تو دادم؛ پس مزد زرگر به استفاده تو شد. اکنون در دست کن که بر تو مبارک باد.»

نیایش بامدادی

امام عسکری علیه السلام اوج عبودیت را مصداقی راستین بود. و برترین جلوه های عبادت را در مناجات هایش به تصویر می کشید. آن حضرت، زلال نیاز با محبوب را این چنین زمزمه می کرد: «ای پناه هر هراسان پناه جو، ای رهایی بخش اسیر در بند، ای روزی ده کودک خُرد، ای گرداننده امور، ای برانگیزانندة جان دادگان، ای مرهم گداز سینه ها، ای آن که ملایکه سپیده دمان و چاشتگاه به تسبیح او مشغولند، ای همواره پایدار، ای بازآفرین استخوان های پوسیده، ای شنوای هر بانگ، ای آن که مملکتش فنا نپذیرد، ای آن که نور و فروغش کاستی و خاموشی نبیند، ای آن که آیاتش برتر است،ای آن که رحمتش فراگیر است. ای فریادرس دادخواهان، ای برآورنده خواسته درماندگان، بر محمد و آل محمد درود فرست و فضل و رحمتت را بر من سرازیر کن و برکات خود را بر من فرو ریز.»

روحی تسلیم ناپذیر

از ویژگی های ممتاز زندگانی امام حسن عسکری علیه السلام روحیه تسلیم ناپذیری و اراده استوار آن حضرت در پیمودن راه حقیقت بود. امام در عصر سلطه ستم پیشگان کفرباور می زیست؛ طاغوتیانی که برای هم رنگ کردن دیگران با خود به هر نیرنگی دست می زدند. آن حضرت در برابر تمام جلوه های فریبنده ایستاد و از همراهی با دستگاه حکومت، خودداری کرد. استبداد عباسی، امام عسکری علیه السلام را مجبور کرده بود که هفته ای دو روز به مرکز حکومت برود و خود را معرفی کند. وی بر همه اعمال و رفتار امام نظارتی گسترده و شدید حاکم کرد، بارها امام را به زندان افکند و در نهایت نیز با زهر توطئه امام را به شهادت رساند؛ اما در پایان آن که در آستان حاکمیت حق، در ذهن و باور حقیقت جویان و در تاریخ بیدار انسانیت پیروز و سربلند شد، وجود امام حق حضرت امام حسن عسکری علیه السلام بود.

نیکی در برابر بدی

نیکی در برابر نیکی، و بدی در مقابل بدی، رسم جامعه بشری است، اما در فرهنگ والای اسلامی، معامله به مثل، آخرین راه کار، و قانون، بدی را به خوبی پاداش دادن است؛ البته این شیوه و منش، در مسایل فردی و شخصی است وگرنه در برخی مسایل حقوقی و بیت المال، محاسبه دیگری مطرح است. درباره امام حسن عسکری علیه السلام گفته اند: وقتی «معتمد» (خلیفه عباسی) ایشان را به زندان افکند، پس از چندی از زندانبان پرسید: «ابومحمد چه می کند؟» پاسخ شنید: «روزها روزه است و شب ها عبادت می کند». معتمد به او دستور داد تا امام را آزاد کند. زندانبان می گوید: وقتی پیام خلیفه و نامه وی را رساندم، امام سوار بر مرکب شد، ولی از زندان خارج نشد، علت را جویا شدم. فرمود: «مرا با جعفر (که ساز مخالفت با امام می زد) از یک خانه دستگیر کرده اند، بدون وی برگشتن نخواهد بود». وقتی سخن امام را به خلیفه رساندم، گفت: «به خاطر گزارش جعفر، او را به زندان افکندم، برو و او را نیز آزاد کن»!

زبان آگاهی امام

در گفت وگوی بی واسطه، ابهام ها رخت می بندند، حرف ها و مقصودها روشن تر جلوه می دهند و کارها با آسانی همراه می شود؛ از این رو عالمان، اندیشمندان و مدیران و سیاست مداران می کوشند تا بی نیاز از مترجم، به ابزارهای گفت وگوی بی واسطه مجهز شوند. امام معصوم که حجت الهی و واسطه فیض خداوندی است، بدون تردید باید به این سرمایه مجهز باشد. «نصیر» خادم امام عسکری علیه السلام در این باره می گوید: «بارها دیدم که حضرت ابومحمد با زبان های مختلف سخن می گوید و از این موضوع شگفت زده شدم و به خود گفتم: ابومحمد که در مدینه به دنیا آمد و عرب است،چگونه به زبان ترکی و رومی و غیره گفت وگو می کند؟ ناگاه حضرت را دیدم که فرمود: «خداوند حجت خود را از میان مردم برگزید و به وی معرفت همه چیز را آموخت؛ از این رو او لغت شناس است، دانش رجال و نسب ها را دارد، حوادث و رویدادها را می داند، واگر نه این بود، دیگر تفاوتی بین حجت خدا و دیگر مردمان نبود.»

نامه های امام

امامان معصوم، آموزگاران بشر به راه نور و روشنی هستند و درس عدالت و حکمت و سعادت تدریس می کنند. امام عسکری علیه السلام که در عصر خفقان و استبداد عباسی می زیست، مجال تدریس و تعلیم ظاهری نداشت؛ از این رو ناگزیر به مکاتبه روی آورد. در تاریخ نامه های بسیار از آن حضرت به ثبت رسیده است و از آن جمله نامه ای است که برای اسماعیل نیشابوری نگاشته اند. در این نامه موضوع امامت مطرح شده و این که هرکس امام و پیشوای خود را نشناسد در جهان دیگر، کوردل و حیران و سرگردان خواهد بود. در فرازی از این نامه می خوانیم: «رحمت و امتنان خداوندی موجب شد که اموری بر مؤمنان فرض، و در این میدان، پاک از آلوده ممتاز گردد و آن چه در دل های شماست آزموده شود تا خالص و ناخالص آن معلوم گردد. با عمل به واجبات به سوی رحمت پروردگار پیشی گیرید تا رتبه و منزلت تقوا پیشگان مشخص شود».

چیزی شبیه معجزه

فکرها و پندارها وقتی کهنه شوند، ریشه می گیرند، اگر سبز باشند، آگاهی می دهند و اگر سیاه باشند، تباهی. فعل ها و کردارها نیز وقتی به وادی تکرار بیفتند، لباس عادت می پوشند اگر نیک باشند، رشد آفرین اند، و اگر بد، تاریکی زا، و به همین دلیل باید ابتدا از انجام و سپس از تکرار کار ناپسند خودداری کنیم تا مبادا به آفت عادت گرفتار شویم؛ چرا که زدودن هر اندیشه تا هر هنگام که ریشه نگیرد و ترک هر عمل تا هر وقت که لباس عادت نپوشد، کاری سهل و آسان است؛ ولی ترک عادت کاری سخت و سترگ است و انگیزه هایی بلند، اراده هایی فولادین و تحملی دیرپا و طولانی می طلبد و بدین دلیل امام عسکری علیه السلام می فرمایند:«ترک دادن کسی که به کاری عادت کرده مانند معجزه است.»

کلید همه بدی ه

وقتی شعله پرشرار خشم، درون آدمی را به آشوب کشد، نه چشم، مرزهای دیدن را می شناسد و نه دروازه های شنیدن راهی برای منطق باز می گشایند. در این حال، زبان آتشفشانی از گدازه های سهمگین تلخی می شود و اندام ها چونان بردگانی بی اراده تازیانه هایی از نفرت به دست می گیرند و عقل را در قفس غفلت به اسارت می برند.

وقتی سلطنت وجود آدمی به خشم داده شد، سربازان شر، درهای روح را به روی پلیدی ها می گشایند، بدین روست که امام عسکری علیه السلام در بیانی بلند می فرمایند: «خشم، کلید هر بدی است.»

برترین خصلت ها

جاری کردن چشمه های مهربانی به تشنه چشم های منتظر، بارش لطف بر دل های سبز صبور، دست گیری دست های استمداد و مهمانی مردمان بر سفره احسان و کرم، شیرین ترین میوه درخت انسانیتی است که ریشه از پرهیزکاری گرفته است.

یاری رساندن به مردم، افزون بر این که بذر شادی در دل های آنان می کارد و گره از گرفتاری های ایشان وا می کند، روح صفا و صمیمیت و هم دلی را نیز بر جامعه حاکم می سازد و شاید از همین رو امام حسن عسکری علیه السلام دو خصلت تقوا و سودرساندن به مردم را از برترین کمالات انسانی بر شمرده و می فرمایند: «دو خصلت است که بهتر و بالاتر از آن ها چیزی نیست؛ ایمان به خدا و سود رساندن به برادران».

ناآرام ترین مردمان

دل تا هر وقت که چون چشمه ای زلال بجوشد، آیینه مهرورزی و آیه بی دریغ محبت می شود، اما آن هنگام که چرکاب کینه و تنفر، چشم دل را آلوده ساخت و از جوشش و زلال انداخت، مردابی متعفن و بدبوست. آن کس که شعله پر شرار کینه را به دل راه دهد، پیش از آن که به دیگران آسیب رساند، هستی خود را به آتش تباه کننده این آفت می سوزاند. کینه توز سراسر تشویش است و اضطراب، چرا که توفانی از انزجار، همیشه وجودش را متلاطم کرده است، و این همان سخن امام حسن عسکری علیه السلام است که می فرمایند:«کینه توز، ناآرام ترین مردمان است.»

زیبایی ظاهر، زیبایی باطن

آدمیان، صورتی دارند و سیرتی، قلم صنع نقاش هستی به هرکس ظاهری بخشیده است، برخی به دست تقدیر به زینت حسن آراسته شده اند و بعضی از این نعمت محرومند. باطن پنهان آدمیان نیز زشتی و زیبایی دارد، اما این خود انسان ها هستند که می توانند صورت باطنشان را برگزینند؛ اگر با بهره مندی از گوهر خرد، راه نور و روشنی در پیش گیرند، سیرتی ناب و نیکو می یابند و اگر چراغ روشنگرعقل را به کناری نهند و در مسیر ظلمت گام بردارند، بهره ای جز تباهی و سیاهی نمی برند و سیرتی زشت و تنفربرانگیز می یابند، هرچند صورتی زیبا و دل پذیر داشته باشند. در حقیقت باطن انسان ها نیز همانند ظاهرشان زشتی و زیبایی دارد و این همان سخن امام حسن عسکری علیه السلام است که می فرمایند: «صورت نیکو، زیبایی ظاهر، و عقل نیکو، زیبایی باطن است.»

تأثر بر غم دیدگان

وقتی غم مصیبتی بر آدمی آوار شود و یا ابر اندوهی بر وجودش سایه افکند، باید که به رسم انسانیت، برای تسکین آلام و کاستن دردهایش کوشید. در فرهنگ انسان ساز اسلام نیز بر عواطف و احساسات انسان ها ارج نهاده شده و در این باره سفارش های بسیار آمده است. اسلام به تأثر و هم دردی با مصیبت زدگان توصیه کرده و از اظهار شادی و شماتت در برخورد با اشخاص غم دیده نهی کرده است. امام حسن عسکری علیه السلام در این باره می فرمایند: «اظهار شادی نزد غم دیده از بی ادبی است.»

در زلال کلام امام

مؤمن برای مؤمن برکت و بر کافر حجت است.

هیچ عزیزی حق را ترک نکرد جز آن که خوار شد و هیچ دلیلی پای بند حق نگشت مگر آن که عزت یافت.

فروتنی، نعمتی است که رشک و حسد کسی را به دنبال ندارد.

آن که برادرش را در نهان پند دهد در حق او نیکی کرده و او را سرافراز ساخته است و آن که آشکارا پندش دهد از شخصت او کاسته است.

از ادب و اخلاق، همین تو را بس که آن چه را از دیگران نمی پسندی خود انجام ندهی.

کم زیان ترین دشمن کسی است که دشمنی خود را آشکار می کند.

پیوستن به آن که به او امیدواری، بهتر از بودن با کسی است که از شر و بدی او ایمن نیستی.

آن که شخص ناسزاوار و ناشایسته را بستاید خود را متهم کرده است.

اشتراک گذاری


مطالب مرتبط

شعر ولادت امام سجاد

الا ای همـه خلق عالم خدا را خدا خوانده امشب شما را شما را

نخله‌ی طوبا

بحر مواج ولایت گوهری دیگر زاد نخل سرسبز امامت ثمری دیگر زاد

شعرمیلاد امام رضا

باز در عرش خدا ولوله بر پا شده استدری از عرش به سمت دل ما وا شده است

کعبـه کائنات

امشب شب نزول تمام ملائک است باور کنید بخت، به کام ملائک است

میلاد امام سجاد علیه السلام

گفتن از انسان هایی که رنگ خدایی گرفته و لقب خلیفة اللهی را زینت بخش خود کرده اند، کاری بس دشوار است؛ چرا که آنانْ آسمانی اند و ما زمینی، آنان افلاکی اند و ما خاکی و دستانِ خاکیِ زمینیان به اندیشه آسمانی افلاکیان راه نیافتنی است. اگرچه

ولادتی از جنس اشك

با به دنیا آمدن نوزاد در هر خانواده ای موجی از شادی و شعف تمامی اعضای را فرا می گیرد و همین هم انتظار می رود. اما در خانواده پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله با ولادت فرزند دوم حضرت فاطمه علیهاالسلام همراه شوق، غمی نیز وجود داشت. کسی که بعدها با قیامش عالمی را مبهوت کرد؛ او کسی نیست جز حسین بن علی بن ابی طالب علیهماالسلام.

فاطمه معصومه علیهاالسلام، لبخندی بر چهره علم حقیقی

در سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه علیهاالسلام به کمک یکی از نقلهای تاریخی، اشاره‌ ای به علم سرشار ایشان می ‌کنیم و در این نوشته به یمن میلاد ایشان که خنده‌ای بر چهره علم هستند، قدری درباره حقیقت علم سخن می‌ گوییم.

اولین و آخرین مولود کعبه

سیزده رجب، روزی از بهترین و مبارک ترین روزهای سال، روز با سعادت مَظهر حق تعالی و مُظهر حق و عدالت در جهان، جامع جمیع کمالات انسانی و الهی، یگانه روزگار و دوران، علی علیه السّلام.در این روز فرخنده (شب جمعه سیزده رجب، سی سال پس از عام الفیل) کعبه، خانه مقدّس خداوند برای اوّلین و آخرین بار، میزبان مولودی سعید و ارجمند بود، مولودی که مادر دهر هم چون او نزاییده و دیدگان بشر، مانندش را ندیده است.

زینب، پرستار نهضت عاشورا

زینب, پرستار, نهضت, عاشوراپنجم جمادی الاولی روز ولادت باسعادت بانوی قهرمان کربلا،پرچم دار نهضت پس از شهادت حسین علیه السلام، حضرت زینب کبری سلام الله علیها است. این روز را روز پرستار می نامند

راز ولادت علی علیه السلام در درون کعبه

در سیزدهم رجب سال 30 عام الفیل، حادثه بس عجیبی رخ داد که هرگز در تاریخ بشریت سابقه نداشته و بعد از آن نیز تکرار نشده است، و آن حادثه، به دنیا آمدن نوزادی است در درون خانه کعبه که به نام علی علیه السلام اسم گذاری شد.

ولادت عشق

از تو ما را حدیثی در سینه هست و غمی جانکاه بر دل، که شوق انگیزترین حوادث ،غرورآفرین ترین وقایع، شادی آورترین اتفاقات، شیرین ترین گفتارها و نغزترین رفتارها توان این که خنده ای بر لبان ما بنشاند در خود نمی بیند.

از فاطمه ای که معصومه بود

تاریخ چشم به راه فاطمه ای دیگر است. انتظار به سر می اید و شمیم دلنوازی، خانه ی خورشید را فرامی گیرد. خنکای حضور دوباره ی فاطمه (س) در فضای مدینه جاری می شود و کوثر فاطمی، جوشیدن می گیرد

مولود کعبه،علی علیه السلام، از ولادت تا هجرت به مدینه

فاطمه بنت اسد مادر علی علیه السلام در روز 13 رجب در مقابل کعبه، خانه خدا ایستاد و گفت: پروردگار! تو را به عظمت این خانه و به مقام کسی که آن را بنا کرده است، سوگند می دهم درد زائیدن را بر من آسان گردان!

راز ولادت علی علیه السلام در درون کعبه

در سیزدهم رجب سال 30 عام الفیل، حادثه بس عجیبی رخ داد که هرگز در تاریخ بشریت سابقه نداشته و بعد از آن نیز تکرار نشده است، و آن حادثه، به دنیا آمدن نوزادی است در درون خانه کعبه که به نام علی علیه السلام اسم گذاری شد.

شمه ای از فضائل امام حسین علیه السلام

خداوند متعال در میان مخلوقات خود، انسان های کاملی را به عنوان الگو قرار داده است. این الگوها دارای امتیازات و فضیلت های ویژه ای هستند. امام حسین علیه السلام نمونه ای برجسته از این اسوه های پاک است. در این مقاله به مناسبت اربعین شهادت امام حسین علیه السلام برخی از فضائل آن حضرت را بر می شمریم.

ولادت حضرت امام سجاد علیه السلام

امام علی بن الحسین علیه السلام ملقب به «زین العابدین»، «سید الساجدین»، «سجّاد» و «ذوالثفنات»، در سال 38 هجری در مدینه زاده شد. پدرش حسین بن علی علیه السلام و مادرش شهربانو نام داشت. کنیه آن حضرت «ابوالحسن» و «ابومحمد» بود. امام سجاد علیه السلام از زمان شهادت پدر بزرگوارش در سال 61 تا محرم سال 95 هجری، به مدت 34 سال امامت امت را عهده دار بود و سرانجام در 55 سالگی به دستور ولید بن عبدالملک مسموم شد و به شهادت رسید و در مدینه مدفون گردید.

مروارید در صدف

قد دلجویش به شاخه شمشاد می ماند؛ سایه گستر و پربار.

آفتاب سامرا

ای که خورشید فلک محو لقای تو بود ماه را روشنی از نور ضیای تو بود

طلوع گل محمدی

این جا مکه مکرمه است.. و امروز جمعه.. 20 جمادی الثانی..از سال هشتم قبل از هجرت.

سپهر دانش

امام باقر(علیه السلام)، در سال 57 هجری در شهر مدینه، دیده به جهان گشود.1 درباره روز ولادت ایشان بین تاریخ نویسان اختلاف نظر وجود دارد؛ برخی آن را اول ماه رجب دانسته اند،2 ولی مشهور تاریخ نویسان، تاریخ ولادت ایشان را سوم ماه صفر می دانند

زینت پدر (بررسی شخصیت و مقام حضرت زینب (علیهاالسلام))

گاهی در تاریخ، انسان های بزرگی می درخشند که مدال افتخار می گیرند و بر بلندای شکوه انسانیت می ایستند و همواره الگوی نسل های بشری هستند.

احکام پرستاران

کسی که یک روز و یک شب پرستاری بیماری را بر عهده گیرد، خداوند او را با ابراهیم خلیل(ع) محشور می کند، پس همچون درخشش برقی از صراط عبور می نماید و کسی که در برطرف کردن نیازهای مریض تلاش کند و نیازهای او را برآورد، همانند روزی که از مادر متولد شده است، از گناهان پاک می شود.» با توجه به اهمیت و ارزش پرستاری، لازم است پرستاران گرامی با آگاهی از مسائل شرعی به این امر مهم، حساس و تأثیرگذار بپردازند. در این نگارش، به بعضی از احکام شرعی پرستار و پرستاری، مانند: تحصیل در رشتۀ پرستاری، نگاه و لمس بیمار نامحرم، وظایف پرستاران در برابر مراجعان زنده و مرده و... پرداخته می شود.

تعالی عقل و عشق و عقیده در شخصیت حضرت زینب علیها السلام

آن جا که احساس و عاطفۀ صرف صحنه گردان حوادث می گردد، تعقل و تدبیر و ذکاوت و عافیت اندیشی به تناسب رخت برمی بندد؛ گویا احساسات و عواطف از آن رو مذموم نیست که واکنش های ابنای بشر در مقابل حوادث سهمگین، علی الاصول، مبتنی بر غلبه عواطف و احساسات است.

رایت دانش ها

دیگر بار چشمه سار کوثر محمّد صلی الله علیه و آله در جویباران فضیلت و عفاف به یکدیگر رسیدند تا مرجان های معرفت و مرواریدهای درخشان امامت را به چشمان منتظر و دل های آرزومند هدیه کنند. امام حسین علیه السلام جشنی شکوهمند و معنوی را تدارک دیده تا شاهد پیوند زیبا و مقدّس فاطمه دختر برادرش امام مجتبی علیه السلام و زیباترین روح پرستنده؛ یعنی، فرزندش علیّ باشد.

🔰درمورد تاریخ ولادت امام کاظم(ع)

در این صده اخیر در تقویم ولادت حضرت کاظم (ع) را در هفتم ماه صفر اعلام میکردند ! در حالیکه در تمام این بیش از یکصد سال در حوزه علمیه قم با اشاره مرحوم آیت الله العظمی حایری یزدی (موسس حوزه علمیه قم‌) در هفتم ماه صفر به عنوان روز شهادت امام مجتبی (ع) مجالس سوگواری بر پا است .

امامت در زندان!

دوران زندگی ائمه علیهم السلام بر آنان سخت بود؛ زیرا اوضاع و احوال اصلا مطابق آرمانهای بلند آنها نبود و حتی در زمان حضرت علی علیه السلام که بهترین وضع ائمه (علیهم السلام) به نظر می آید، چنان بود که آن حضرت شدت ناراحتی خود را با تمثیلی بیان فرمود و گفت که مانند کسی هستم که استخوانی در گلویش گیر کرده باشد که نه بتوان بیرون آورد و نه بتواند فرو ببرد...

نشان امامت

شیعیان، بر اساس یک سنت همیشگی به هنگام آغاز دوران امامت هر یک از امامان(ع) در پی یافتن نشانه ها و دلایلی بر می آمدند که با آنها امر امامت امام جدید برایشان مسلم شود. با آغاز امامت امام عصر(ع)

طلوع آفتاب هشتمین فروغ امامت

حضرت امام رضا(ع) یکی از دوازده فروغ امامت است که معارف معنوی قرآن و عترت را در مواقع مقتضی به اصحاب و شاگردان خویش تعلیم می داد و زمانی در پاسخ به پرسش ها پرتو افشانی می فرمود و نیز از طریق مباحث علمی و احتجاجات عقیدتی، کلامی و برهانی افاضه می فرمود، چنین برنامه هایی موجب گردید تا فرهنگ و اندیشه اسلامی، غنی و پربار گردد، باورها و ارزش های دینی صیانت شود.

و اوست امام و راهنمای آشکار...

قسمتی از خطبه پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله در غدیر خم

الگوی جوان امروز

حضرت جوادالائمه علیه السلام، جوان ترین امام است و به روایتی، از هفت سالگی به امامت رسیده است. ازاین رو، بر اساس بیانات نورانی آن امام همام، الگوهایی از زندگی آن حضرت را برای الگوپذیری معرفی می کنیم.

طلوع آفتاب هشتمین فروغ امامت

حضرت امام رضا(ع) یکی از دوازده فروغ امامت است که معارف معنوی قرآن و عترت را در مواقع مقتضی به اصحاب و شاگردان خویش تعلیم می داد و زمانی در پاسخ به پرسش ها پرتو افشانی می فرمود و نیز از طریق مباحث علمی و احتجاجات عقیدتی، کلامی و برهانی افاضه می فرمود، چنین برنامه هایی موجب گردید تا فرهنگ و اندیشه اسلامی، غنی و پربار گردد

نشان امامت

شیعیان، بر اساس یک سنت همیشگی به هنگام آغاز دوران امامت هر یک از امامان(ع) در پی یافتن نشانه ها و دلایلی بر می آمدند که با آنها امر امامت امام جدید برایشان مسلم شود. با آغاز امامت امام عصر(ع)

طلوع آفتاب هشتمین فروغ امامت

حضرت امام رضا(ع) یکی از دوازده فروغ امامت است که معارف معنوی قرآن و عترت را در مواقع مقتضی به اصحاب و شاگردان خویش تعلیم می داد و زمانی در پاسخ به پرسش ها پرتو افشانی می فرمود

شعر میلاد امام حسن عسکری

لشکر شادی گرفت ملک جهان را کرد مسخّر همه کون و مکان را