خودشیفتگی غده ای سرطانی!

برچسپ ها: خود ، شیفتگی ، غده ، سرطان ، خودشیفتگی

Print Friendly and PDF

بر کسی پوشیده نیست که خواص در طول تاریخ حیات بشری تأثیر مستقیمی در نوع رفتار آحاد جامعه داشته اند، قدرت نفوذ و تأثیر گذاری که این قشر خاص در جامعه دارند، موجب شده است طیف وسیعی از افراد جامعه متأثر از نوع رفتار و عملکرد آنان باشند. 

 

منیت، عجب، خودشیفتگی

آسیب شناسی رفتاری خواص و اصلاح رفتار آنان می تواند طیف وسیعی از جامعه را در مسیر درست کاری قرار دهد. در این نوشتار سعی داریم به یکی از علل و عوامل انحراف خواص اشاره کرده و آثار و تبعات این عامل منفی را مورد بررسی قرار دهیم.

غده ای سرطانی به نام خودشیفتگی یا عجب

در فرهنگ اخلاق، یکی از علل و عوامل اصلی محرومیت و گمراهی افراد، عنصری به نام عجب، منیت و خود شیفتگیمعرفی شده است. 

در معرفی این رذیله خطرناک، دانشمندان علوم اسلامی این چنین بیان داشته اند: «عجب آن است که انسان خود را به خاطر کمالات و موقعیت سیاسی، فرهنگی و اجتماعی که دارد بزرگ شمرده، و خود را مستحق ستایش بشمارد و از خود مسرور باشد و از منعم خود غافل باشد.» 

در تعریف دیگری این رذیله اخلاقی این چنین توصیف شده است: «عجب بزرگ شمردن كار نیك خود و زیاد دانستن آن و شادمان بودن، بالیدن و نازیدن به آن است و اینكه انسان خود را از حد تقصیر و كوتاهى وگناه بیرون بداند.»[1]

در نکوهش این رذیله اخلاقی در روایتی از پیامبراکرم(صلی الله علیه و اله) این چنین نقل شده است: «آفَهُ الحَسَب الاِفتِخَارُ وَ العُجبُ؛[2] آفت شرافت و بزرگی ، به خود نازیدن و خود بزرگ بینی است.»

عامل گمراهى شیطان به عنوان یکی از سردمداران خواص، معجونى از خودخواهى و غرور و كبر و جهل و حسد بود، این صفات شیطانى دست به دست هم دادند و او را كه سالیان دراز همنشین ملائكه، بلكه معلم آنان بود از آن اوج و افتخار پائین كشیدند، و چه خطرناك است این اوصاف زشت در هر جا كه پیدا شود

ریشه ی سقوط خواص

اگر قدری در منابع روایی و متون اسلامی با نگاه محققانه و همراه با تأمل و تدبر دقت شود، متوجه می شویم که از دیر باز یکی از عوامل گمراهی  بعضی از افراد بخصوص قشر خواص، عجب و خودشیفتگی بوده است. این در حالی است که این افراد دارای سابقه و پیشینه کهن و مثبتی نیز بوده اند؛ شاید بهترین مصداق خواص را بتوان شیطان  معرفی کرد؛ او با بیش از شش هزار سال افتخار بندگی خدای متعال، و رسیدن به مقام  تعلیم فرشتگان خود را از دایره رحمت الهی محروم ساخت. 

امام علی (علیه السلام) در نهج البلاغه او را مایه عبرت افراد معرفی کرده و می فرماید: «فَاعْتَبِرُوا بِمَا كَانَ مِنْ فِعْلِ اللَّهِ بِإِبْلِیسَ إِذْ أَحْبَطَ عَمَلَهُ الطَّوِیلَ وَ جَهْدَهُ الْجَهِیدَ وَ كَانَ قَدْ عَبَدَ اللَّهَ سِتَّةَ آلَافِ سَنَةٍ لَا یُدْرَى أَ مِنْ سِنِی الدُّنْیَا أَمْ مِنْ سِنِی الْآخِرَة؛[3] پس، از آن معامله که خداوند با ابلیس کرد عبرت گیرید. آن همه اعمال نیکویش را باطل گردانید و آن همه سعی و کوشش او را بی ثمر ساخت. ابلیس شش هزار سال خدا را عبادت کرد، حال از سال های دنیا بود یا سال های آخرت کس نداند.»

معجونی از گمراهی در دستان شیطان

خدای متعال در قرآن کریم این چنین پرده از راز گمراهی شیطان  بر می دارد: «قالَ یا إِبْلیسُ ما مَنَعَكَ أَنْ تَسْجُدَ لِما خَلَقْتُ بِیَدَیَّ أَسْتَكْبَرْتَ أَمْ كُنْتَ مِنَ الْعالینَ قالَ أَنَا خَیْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنی‏ مِنْ نارٍ وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طینٍ؛[ص، آیه 75] گفت: «اى ابلیس! چه چیز مانع تو شد كه بر مخلوقى كه با قدرت خود او را آفریدم سجده كنى؟! آیا تكبّر كردى یا از برترین ها بودى؟! (برتر از اینكه فرمان سجود به تو داده شود!)» گفت: «من از او بهترم مرا از آتش آفریده‏اى و او را از گل!.»

در کتاب نهج البلاغه نیز عامل اصلی گمراهی شیطان این چنین معرفی شده است: «وَ تَعَصَّبَ عَلَیْهِ لِأَصْلِهِ فَعَدُوُّ اللَّهِ إِمَامُ الْمُتَعَصِّبِینَ وَ سَلَفُ الْمُسْتَكْبِرِینَ الَّذِی وَضَعَ أَسَاسَ الْعَصَبِیَّةِ وَ نَازَعَ اللَّهَ رِدَاءَ الْجَبْرِیَّةِ وَ ادَّرَعَ لِبَاسَ التَّعَزُّزِ وَ خَلَعَ قِنَاعَ التَّذَلُّلِ أَ لَا [یَرَوْنَ‏] تَرَوْنَ كَیْفَ صَغَّرَهُ اللَّهُ بِتَكَبُّرِهِ وَ وَضَعَهُ بِتَرَفُّعِهِ فَجَعَلَهُ فِی الدُّنْیَا مَدْحُوراً وَ أَعَدَّ لَهُ فِی الْآخِرَةِ سَعِیرا؛[5] شیطان بر آدم (علیه السلام) به جهت خلقت او از خاک، فخر فروخت و با تکیه به اصل خود که از آتش است دچار تعصب و غرور شد. پس شیطان، دشمن خدا و پیشوای متعصبین و سردسته ی متکبران است، که پایه و اساس عصبیت را بنا نهاد و در مقام جبروتی با خدا در افتاد و لباس بزرگی بر تن پوشید و لباس تواضع و فروتنی را از تن درآورد، آیا نمی بینید که خداوند به خاطر تکبر و غرور ، چگونه کوچکش نمود و به جهت بلند پروازی او را پست و خوار گردانید؟ پس او را در دنیا طرد شده و در سرای آخرت، آتش جهنم را برای او مهیا فرمود.»

«به هر حال عامل گمراهى شیطان به عنوان یکی از سردمداران خواص، معجونى از خودخواهى و غرور و كبر و جهل و حسد بود، این صفات شیطانى دست به دست هم دادند و او را كه سالیان دراز همنشین ملائكه، بلكه معلم آنان بود از آن اوج و افتخار پائین كشیدند، و چه خطرناك است این اوصاف زشت در هر جا كه پیدا شود؟»[4]

خطر خودشیفتگی در عرصه فعالیت های اجتماعی

خطر عجب و خودشیفتگی در فعالیت های اجتماعی همواره خواص را مورد تهدید قرار می دهد، خاص بودن نیز فرقی ندارد، که در عرصه علم و دانش باشد، و یا در عرصه مذهب و فرهنگ و یا در عرصه فعالیت های سیاسی و اجتماعی، انسانی که به این مرض مهلک دچار شده است، رنگ و بوی شیطان را به خود می گیرد، حال می خواهد عالمی ربانی باشد، یا فردی سیاسی با سابقه خوب مدیریتی، اجرایی و خدمت رسانی، هرگاه این چنین افرادی خود را برتر از دیگران بپندارند، بدون شک راه شکست خورده شیطان را در پیش گرفته اند، راهی که موجب شد مُهر اخراج از  رحمت الهی  را بر پرونده شیطان بکوبد: «قالَ فَاخْرُجْ مِنْها فَإِنَّكَ رَجیمٌ؛[ص، آیه77] فرمود: «از آسمان ها (و صفوف ملائكه) خارج شو، كه تو رانده درگاه منى.»، انسانی که در عرصه فعالیت اجتماعی و سیاسی رنگ خودشیفتگی و خودپسندی را به خود می گیرد، یقیناً  جایگاه محبوبیت خود را نزد مردم از دست خواهد داد. 

سخن آخر: 

برای در امان ماندن از خطر گمراهی و غلبه شیطان بر نفس، لازم و ضروری است که انسان قلب خود را از کبر و غرور و خودپسندی پاک نماید، و از رذیله خطرناک عجب به باری تعالی پناهنده شود؛ «وَ عَبِّدْنِی لَكَ وَ لَا تُفْسِدْ عِبَادَتِی بِالْعُجْبِ؛[6] مرا به بندگى خودگیر و عبادتم را به عجب و غرور تباه مكن.‏»

 


 

پی نوشت ها:

[1]. سفینة البحار، قمى، ج 2، ص 160.

[2]. کافی(ط-الاسلامیه)ج2،ص328. 

[3]. نهج البلاغة (للصبحی صالح)، ص287. 

[4]. تفسیر نمونه، ج‏19، ص338.

[5]. نهج البلاغة (للصبحی صالح)، ص286. 

[6]. الصحیفة السجادیة، ص92. 

اشتراک گذاری


مطالب مرتبط

کارهایی که نباید با گوشی هوشمند خود بکنید!

اگر مایلید گوشی هوشمند محبوب شما،‌عمر بیشتری داشته باشد این مقاله را بخوانید!

چرا خودتان را با دیگران مقایسه می کنید؟

وقتی از خودتان راضی نیستید و مدام خودتان را با دیگران مقایسه می کنید، دچار نوعی بیماری و ضعف هستید. در واقع شما یادتان رفته است که خودتانرا با ابزارهای خودتان قضاوت کنید. حال ببینیم چگونه می توانیم خودتان را ارزشمند ببینید و کمتر برای خودتان خط و نشان بکشید؟

پرسش ها ساده برای پرسیدن حال خود

پیشرفت شخصی نیازمند آگاهی و جهت یابی است. اگر فردی درست بودن مسیر پیش روی خود را ارزیابی نکند، ممکن است سال های سال به تلاش در جهتی نادرست بپردازد و در نهایت چیزی جز ناکامی به دست نیاورد.

کارواشی سه روزه برای تطهیر روح

اگر اندکی از حجم خودشیفتگی های رایج خود را کم کنیم، اقرار خواهیم کرد که، زندگی در دنیا و فضای مدرنیته امروزی، زنگارهایی از جنس تاریکی را بر روح و جان ما نشانده است؛ خودشیفتگی هایی که انسان را از هویت واقعی او دور ساخته، به بیماری خود فراموشی، خدا فراموشی مبتلا کرده است، در این بین انسان های زیرک و هوشیار همواره به دنبال محملی برای نجات از این تاریکی ها و یافتن هویت واقعی خود می گردند.

چگونه بر کینه خود غلبه کنیم

یک بار دیگر این مقاله را بخوانید و با خودتان فکر کنید که روی هم ‏رفته مضرات کینه داشتن یا تلافی کردن، بهتر است یا سودهایش. همین که شما به این نتیجه برسید که بخشیدن هم می‏تواند در کنار کینه ابدی و تلافی کردن یکی از گزینه ‏هایتان باشد، از این گام نتیجه گرفته ‏اید.

خدا خود علی علیه السلام را معرفی می کند

فردی که یتیم نوازی او، عبادت او، خدمت او، شمشیر او، قیام و قعود او، صبر او، عفو او و لحظه لحظه وجود او جانبازی و ایثار برای بقا و پویایی اسلام و مسلمین بود. فردی که پدر یازده امام راستین است و سر منشأ هدایت و سعادت. فردی که برادر رسول خدا و اولین یاور و مؤمن به اوست. آری مگر می‌شود فضیلت‌های چنین فردی را شمرد و او را شناخت؟

دستور العمل امام صادق علیه السلام برای خودسازی

شاید برای خودسازی نتوان حدیثی کاملتر از این حدیث از امام صادق علیه السلام پیدا نمود. چنانچه آیت الله سید علی قاضی برای گذشتن از نفس اماره و خواهش های نفسانی

عید قربان روز از خود گذشتن

برای روز عید نیز. اعمالی در نظرگرفته شده است که مسلمان را بیش از پیش در مسیر دریافت رحمت و مغفرت الهی قرار می دهد. این اعمال عبارتند از: طهارت (غسل) نماز عید، دعاهای مخصوص مانند دعای چهل و هشت و چهل و شش صحیفه سجادیه، دعای ندبه و قربانی کردن، خواندن تکبیر و...

*بلای خودفریبی و برخی نشان‌های آن*

*امام باقر(ع) - که در آستانه‌ی شهادت جانسوز او هستیم - در هشداری حکیمانه به ویژه به صاحبان قدرت و ثروت و سپاه وستایشگران بی‌محتوا و فاقد منش و اخلاق شایسته- چنین فرمود:*

کارواشی سه روزه برای تطهیر روح

اگر اندکی از حجم خودشیفتگی های رایج خود را کم کنیم، اقرار خواهیم کرد که، زندگی در دنیا و فضای مدرنیته امروزی، زنگارهایی از جنس تاریکی را بر روح و جان ما نشانده است؛ خودشیفتگی هایی که انسان را از هویت واقعی او دور ساخته، به بیماری خود فراموشی، خدا فراموشی مبتلا کرده است، در این بین انسان های زیرک و هوشیار همواره به دنبال محملی برای نجات از این تاریکی ها و یافتن هویت واقعی خود می گردند.