چرا پیادهروی؟
تعداد بسیاری از مردم با بالا رفتن سن، دچار آرتروز زانو میشوند، راه رفتن به علت قوی ساختن عضلات اطراف مفصل، باعث كاهش درد میشود. روی فرم بودن بدن، مفرح و شادیبخش است و برای دست یافتن به این منظور، پیادهروی مفید میباشد. به نظر محققان، اگر همه ما فقط روزی نیم ساعت با سرعت نه خیلی زیاد راه برویم، خطر بسیاری از بیماریهای مزمن را در حدود 30 تا 40% كاهش دادهایم. پیادهروی دائم میتواند در كمك به ترك سیگار و كنترل اشتها كمك كند. اگر بخواهیم بهره ممكن را از پیادهروی حاصل كنیم باید 3 یا 4 روز در هفته، بین 30 الی 60 دقیقه تمرین كنیم، یعنی با سرعتی بیشتر از ریتم پیادهروی معمولی راه برویم، به این ترتیب علاوه بر مزیتهای فوق، میتوانیم میزان چربی خون را نیز كاهش دهیم. نوشیدن آب قبل از پیادهروی توصیه میشود، یعنی یك لیوان آب 20 الی 30 دقیقه قبل از شروع پیادهروی و یك لیوان دیگر 5 دقیقه پیش از شروع حركت میل شود. البته بهتر است به جای سطوح آسفالت و سنگفرش، زمینهای نرم و خاكی را برای پیادهروی انتخاب كرد. از آن جا كه راه رفتن از جنبههای مختلفی بر بدن تاثیر میگذارد، با اجمال به بررسی هر یك از این جنبهها میپردازیم:
بیماری قلبی
پیادهروی سریع برای قلب بسیار مفید است. چراكه قلب یك عضو ماهیچهای است و هر چیزی كه باعث شود جریان خون بیشتری در یك ماهیچه ایجاد شود، باعث قدرت بیشتر آن ماهیچه میشود و از طرف دیگر راهرفتن به طور منظم باعث كاهش فشار خون میگردد.
سكته مغزی
افرادی كه حدود 20 دقیقه در روز پیادهروی میكنند، حدود 40 % از خطر ایجاد سكته مغزی توسط لختههای خون در آنها كاسته میشود.
كنترل وزن
پیادهروی با سرعت متوسط به مدت نیم ساعت، نه تنها باعث سوزاندن حدود 200 كیلوكالری میشود بلكه سرعت سوخت و ساز را در بدن شما برای باقیمانده روز بالا میبرد، همچنین كسانیكه سعی دارند چربی اضافه بدنشان از بین برود میتوانند با روزانه یك ساعت پیادهروی به هدف خود برسند. البته لازم به ذكر است كه بدن بعد از نیم ساعت فعالیت تازه شروع به سوزاندن چربی اضافه خواهد كرد.
پوكی استخوان
راه رفتن نه تنها باعث قوی شدن عضلات میگردد، بلكه باعث محكمتر شدن استخوانهای محل اتصال میگردد. در زنانی كه در سنین جوانی بهطور مرتب ورزش كرده و میزان كلسیم رژیم غذایی آنها مناسب است، خطر پوكی استخوان در سنین بالا حدود 30% كاهش مییابد.
آرتروز
تعداد بسیاری از مردم با بالا رفتن سن، دچار آرتروز زانو میشوند، راه رفتن به علت قوی ساختن عضلات اطراف مفصل، باعث كاهش درد میشود. در این حالت ورزش باید یك روز در میان انجام شود تا در این بین فرصتی هم برای استراحت كردن به مفاصل داده باشیم. همچنین در افرادی كه وزن بالا و بیماری پیشرفته دارند، فشار آوردن به زانو توصیه نمیشود.
افسردگی
طی تحقیقات انجام شده، افراد افسردهای كه به جای درمان دارویی، از ورزش و پیادهروی برای درمان استفاده كردهاند در مقایسه با افرادی كه تنها با دارو درمان شدهاند، عود بیماریشان كمتر بوده است.
سرطان
پیادهروی میتواند باعث كاهش خطر سرطان روده بزرگ شود. شاید به این علت كه راه رفتن باعث به حركت درآمدن مواد در رودهها و دفع مواد زائد باقی مانده میشود. در خاتمه به این نكته توجه داشته باشید كه: در هنگام پیادهروی، تنفس عمیق را فراموش نكنید.
دانیال تارمست