چی صدا کنم تو رو؟
چی صدا کنم تو رو؟
وقتی قراراست فرزندی به دنیا بیاید ، اولین فکر همه این است که او را چه صدا خواهند کرد.
به نظر می رسد که هشت ماهه باردار باشد. سر درد و دلش که باز شد گفت : سر بارداری اولم مشکلاتی داشتم به همین خاطر این بار نذر امام رضا کردم که اگر بچه ام سالم باشد اسمش را رضا بگذارم به همین خاطر با همسرم تصمیم گرفتیم اسم پسرمان را امیر رضا بگذاریم . چند شب پیش بود که پدر همسرم با همسرم تماس گرفت و گفت که اسم پسرتان را ناصر بگذارید تا نام پدرم را زنده کنید بعد از اینکه همسر به ایشان توضیح داد که ما اسم دیگری را انتخاب کردیم پدر همسرم ناراحت شدند و الان چند روزی است که با ما قهر هستند حالا من ماندم و یک دنیا غم از یک طرف نام ناصر را دوست ندارم و چهار ماه است که پسرم را امیر رضا صدا کردم از طرفدیگر نمی خواهم خانواده همسرم به خاطر چنین مسئله ای با ما قهر باشند این ماه آخر بارداری برایم شده است عذاب...
انتخاب نام نیکو برای فرزند یکی از امور مهم و توصیه شده در اسلام است و یکی از حقوقی است که فرزندان بر گردن والدین خود دارند .
در این زمینه از پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم ) نقل است که : مردی خدمت ایشان رسید و پرسید حق فرزندم بر گردن من چیست ؟پیامبر (صلی اللّه علیه و آله و سلم ) فرمودند : نان نیکو بر او بگذاری و ادب بیاموزی و او را در جای خوبی قرار دهی .(1)
و همچنین امام کاظم (علیه السلام ) می فرمایند : نخستین نیکی مرد به فرزندش انتخاب نان نیکو برای اوست پس هر کس باید نام زیبا برای فرزندش انتخاب کند.(2)
با توجه به تاکیدات دین مبین در هنگام انتخاب نام ،والدین باید دقت کافی را در این زمینه مبذول داشته باشند زیرا انتخاب نام می تواند در مسیر زندگی یک کودک موثر باشد. و تجربه این را ثابت کرده است که نام نیکو تاثیرات مثبت و رضایتمندی و آرامش را برای صاحبش به ارمغان می آورد و بالعکسوالدین با انتخاب نام ناشایست کودک خود را در شرایطی قرار می دهند که از جانب دوستان خود مورد تمسخر قرار بگیرند و این باعث می گردد که حالتی از ملالت و افسردگی در کودک به وجود بیاید و در واقع باید گفت اسم هر کس معرف شخصیت و هویت اوست هویتی که فرد به واسطه آن شناخته می شود.
نوزاردی که به دنیا آمده نتیجه عشق زوجی است که ماه ها چشم انتظار حضور کودکشان بوده اند و در این مسیر سختی ها و زحمات زیادی را متحمل شده اند ، آنها می خواهند عمری نام کودکشان را صدا بزنند پس یه آنها اجازه بدهید با فراق بال و آرامش خاطر کودکشان را با نامی که به آن علاقه مند هستند صذا بزنند و آنها را از این لذت محروم نسازید
در اینجا جا یک سوال مهم و اساسی مطرح است که چه کسی باید نام فرزند نورسیده را انتخاب نماید؟
فرزندی که به دنیا می آید ثمره مشترک یک زندگی است بنابر این والدین باید در تمام مسائل و اموری که به این نوزاد مربوط می شود با یکدیگر مشارکت نمایند درست است که در جامعه دینی ما انتخاب نام فرزند به نوعی با خواست پدر گره خورده است ولی مردی که ماهها سختی ها و مشکلات همسر باردارش را مشاهده کرده است قطعاً به او حق خواهدداد که در انتخاب نام کودکش مشارکت داشته باشد. پس بهترین نام برای نوراد نامی است که پدر و مادر او با تدبیر و دور اندیشی برای او انتخاب کرده و به آن علافمند باشند .
در این میان اتفاق می افتد که دیگران این حق را به خود می دهند که در مورد نام فرزندتازه به دنیا آمده دیدگاه ها و نظرات خود را مطرح کنند در بیشتر اوقات این مسئله جنبه همفکری و مشورت دارد و بزرگترها و علی الخصوص مادربزرگ و پدر بزرگها در این زمینه پیشنهاداتی را ارائه می کنند و اگر مورد توجه والدین قرار نگرفت اصراری صورت نمی گیرد ولی در مواردی نیز مشاهده می شود که بزرگترها و کسانی که خود را صاحب حق می دانند در این مورد پافشاری کرده و حتی از اهرم های فشار بر علیه والدین جوان استفاده می کنند تا حرف خود را به کرسی بنشانند و متاسفانه این پافشاری ها می تواند جرقه اختلافات و کشمکش های بزرگی در خانواده گردد. در این گونه موارد باید به والدین جوان توصیه کرد که سعی کنند از لج بازی و درگیری خودداری کنند و در فضایی توام با ادب و احترام به نحو مناسبی آنها را مجاب کنند که انتخاب نام نوراد از اموری است که باید با همفکری والدین نوزاد انجام پذیرد و در این میان حرمت و احترام بزرگترها نیز حفظ شود .
به پدر بزرگها ومادر بزرگ ها و یا هرکسی که خود را صاحب حق می داندنیز باید گوشزد کرد که نوزاردی که به دنیا آمده نتیجه عشق زوجی است که ماه ها چشم انتظار حضور کودکشان بوده اند و در این مسیر سختی ها و زحمات زیادی را متحمل شده اند ، آنها می خواهند عمری نام کودکشان را صدا بزنند پس یه آنها اجازه بدهید با فراق بال و آرامش خاطر کودکشان را با نامی که به آن علاقه مند هستند صذا بزنند و آنها را از این لذت محروم نسازید.
پی نوشت :
1)مکارم الاخلاق ،ص 220
2)وسائل الشیعه ، ج 15 ، ص 122